2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Agrárpénzek

Dioxin botrány: hasznot húzhat a hazai sertéságazat

A németországi sertéshús, illetve húskészítmények felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozása esélyt adhat a hazai sertéstartók gondjainak enyhítésére – vélik az ágazat szakmai szervezetei.
 
 

Támogatja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezete, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége, valamint a Magyar Sertéstartók Szövetsége (Sertésszövetség, MSSZ) azt, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átmenetileg korlátozta a Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús és húskészítmények, valamint az élő sertés felhasználását és forgalmazását – közölte az MTI.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége együttes állásfoglalásukban arra kérik a magyar kormányt, hogy a dioxinnal, illetve valamennyi az egészségre ártalmas anyaggal szennyezett élelmiszer behozatalát minden lehetséges eszközzel akadályozza meg. Alapvető közös érdek ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetet a magyar sertéságazat megerősítésére lehessen felhasználni - áll a közleményben.

Sákán Antal, az MSSZ elnöke a közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság érvényt tud szerezni a miniszteri utasításnak, úgy a magyar húsipar a magyar sertéstartókkal összefogva, magyar alapanyagot dolgozhat fel jövőben. A Vidékfejlesztési Minisztérium mostani lépésével pedig megkezdődhet a hazai sertéstartók problémáinak orvoslása - tartalmazza a közlemény.

Az MSSZ véleménye szerint a mostani harmadik nyugat-európai dioxinbotrány miatt adott esetben indokolt lehet a korlátozó intézkedés határidejének meghosszabbítása is.

A vidékfejlesztési miniszter szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát, továbbá a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el, február 28-ig.

A minisztériumi tájékoztatás ugyanakkor jelezte, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény. Ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu