Döbbenet a gazdáknál: nem fizet a kincstár?

agrarszektor.hu
Sok ezer gazdálkodó idén még semmilyen kifizetést nem kapott neki járó tavalyi agrártámogatásaiból, több mint százezer termelőhöz pedig jóval kevesebb támogatás jutott el a jogosult összegekhez képest a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint. Az érdekképviselet úgy számol, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat januártól átvevő Magyar Államkincstárnál (MÁK) 150 milliárd forint "ragadt benn". A MÁK viszont azt állítja, folyamatosan fizet, és március végéig 43 milliárd forintot utalt ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentősen csúsznak az agrártámogatási kifizetések amiatt, hogy januártól megszűnt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), az agrártámogatások kifizető ügynökségi feladatait pedig a Magyar Államkincstár vette át - állítja közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége. A szervezet szerint az úgynevezett támogatási előlegek tavalyi kifizetését az MVH az elmúlt év októberében még rendben kezdte meg, és év végéig nem voltak komolyabb fennakadások. Januártól azonban romlott a helyzet, mert a szervezeti változtatások miatt a kifizetések lassultak.

A MOSZ szerint az év első két hónapjában a MÁK-tól egyáltalán nem érkezett támogatás a termelőkhöz, és a kifizetések márciusban is akadoztak. Sokan vannak, akik idén még semmilyen támogatáshoz nem jutottak, rajtuk kívül pedig több mint százezer olyan termelő akad, akikhez érkezett támogatást, de messze nem annyi, mint amire jogosultak lennének. Ugyanakkor az elmúlt években áprilisra a termelők nagy része gyakorlatilag már majdnem minden neki járó támogatáshoz hozzájutott - állítja az érdekképviselet.

A kifizetések csúszása miatt - áll a közleményben - most még mintegy 150 milliárd forint "parkol a kincstárnál". Különösen nagy a lemaradás a zöldítési támogatások kifizetésében, mivel a termelők sok esetben a megítélt támogatás 50-60 százalékát sem kapták meg. Egyes termeléshez kötött támogatások utalása a szövetség szerint el sem kezdődött, és 2017-ben még agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés sem volt.

A szervezet szerint a támogatásokra a most zajló mezőgazdasági munkákhoz lenne szükség. Ezek előfinanszírozásához a támogatások jelentették volna a fedezetet. Bár a tavalyi uniós támogatások végső kiutalási határideje idén június 30-a, a gazdálkodóknak most kellene kifizetniük a "gázolajat és a növényvédő szereket" - fogalmaz a MOSZ közleménye.

A Magyar Államkincstár ugyanakkor az év eleje óta többször is úgy nyilatkozott, hogy az agrártámogatási kifizetései folyamatosak. A MÁK január végén így foglalt állást az agrárszektor.hu-nak, a közelmúltban pedig 43 milliárd forintos idei támogatás-kiutalásról számolt be.

NEKED AJÁNLJUK
Jön az uniós pénz a gazdáknak
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?