Döntött a bíróság: nem rendelték el a milliárdos műtrágyakirály letartóztatását

Döntött a bíróság: nem rendelték el a milliárdos műtrágyakirály letartóztatását

agrarszektor.hu
A bíróság nem tartotta indokoltnak a vesztegetéssel vádolt műtrágyakirály előzetes letartóztatását. Ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt, a rendőrség kedden reggel vette őrizetbe Bige Lászlót. Szerdán kiderült, hogy az üzletembert a hatóság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt hallgatta ki. Csütörtökön pedig az vált ismertté, hogy az ügyészség 800 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával gyanúsítja Bige Lászlót, és kérte a milliárdos letartóztatását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szabadon távozhatott Bige László a csütörtökön késő délutánba nyúló tárgyalásról, a bíróság ugyanis nem adott helyt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség indítványának, hogy helyezzék előzetes letartoztatásba az egyik leggazdagabb magyar vállalkozót, írta meg a 24.hu. Ahogy a portál is beszámolt róla, Bige Lászlót kedden vették őrizetbe, és az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.

Bige László (Fotó: MTI / Balázs Attila)

A bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, és mivel az ügyészség úgy véli, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, kérte a gyanúsított letartóztatását. A bíróság a kérdést másképp ítélte meg, nem tart a szökés, elrejtőzés veszélyétől, az eljárás meghiúsítására viszont lát okot, ezért találta indokoltnak a bűnügyi felügyeletet. Ez praktikusan azt jelenti, hogy Bige László hazatérhet több hektáros birtokára, és ott várhatja ki ügyében a döntést. Mindkét fél fellebbezett ugyanis, az ügyészség ragaszkodik az előzeteshez, Bigéék pedig a házi őrizetet is túlzásnak találják, Zamecsnik Péter ügyvéd elmondta, a kérdésben a bíróság belátható időn belül dönt.

Bige ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már folyik büntetőeljárás hasonló ügyben, vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Ebben 135 millió forintos vesztegetésről és ugyancsak börtönbüntetésről van szó, azzal, hogy felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja a műtrágyakirály, ha elfogadja azt.

(A cikkben szereplő képek az MTI/Balázs Attila tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?