Döntött az Európai Unió: új javaslat készül az élelmiszerválság elkerülésére

Döntött az Európai Unió: új javaslat készül az élelmiszerválság elkerülésére

agrarszektor.hu
Az európaiaknak nem kell attól tartania, hogy kiürülnek az élelmiszerboltok polcai, de az orosz-ukrán háború közvetve komoly veszélybe sodorhatja az élelmezésbiztonságot. A harcoló felek ugyanis a világ legnagyobb alapanyag-termelő országai, így az egyébként is magas világpiaci árak tovább emelkednek, ami egy idő után elviselhetetlen önköltség-emelkedést fog okozni a termelőknek. Ráadásul a helyzetet tovább súlyosbítja az energiaválság. Az EU azon célja viszont, hogy megerősítse az élelmezésbiztonságot, átmenetileg felülírhatja a zöld célokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Százezernél is több spanyol gazda tüntetett a hétvégén Madridban. A demonstrálók a kormány beavatkozását követelték az elszálló energia- és alapanyagárak miatt - írta meg a Magyar Nemzet. A demonstrálók traktorokkal és lovakkal vonultak fel a spanyol fővárosban, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a spanyol vidék elnéptelenedik, a mezőgazdaság pedig összeomlik, ha a kormány nem kezeli az árválságot. A kigazdálkodhatatlanul magasra emelkedő önköltség miatt egyes ágazatokban a vállalkozások egy része már leállította a termelést, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A spanyol gazdák egyre kilátástalanabb helyzete nem egyedülálló Európában. Az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a takarmányok legfőbb alapanyagát jelentő gabonafélék világpiaci ára. Ezt tovább súlyosbította az energiaárak több mint fél éve tartó gyors emelkedése, amely már minden ágazatban érezteti hatását. Ezzel szemben a felvásárlási árak alig emelkedtek vagy stagnáltak. Az ellátási láncok a koronavírus-járvány óta akadoznak, a magas infláció pedig nem kedvez a keresletnek sem.

A világpiaci folyamatok okozta nehézségek mellett újabb sokkot okozott az orosz-ukrán háború kitörése. A két ország meghatározó a világ élelmiszer-ellátása szempontjából, mivel a gabonafélék egyharmadát és az olajos magvak felét állítják elő. Ukrajnában a harcok miatt - becslések szerint - az ország durván felén nem végezhetők el a tavaszi vetési munkálatok. A harcokkal egyelőre nem érintett országrészekben is nehézséget jelent a logisztika összeomlása, az üzemanyag- és vetőmaghiány, valamint a mezőgazdaságban dolgozó munkaerő besorozása.

Az Európába irányuló ukrán alapanyagexport néhány tételt leszámítva nem jelentős, a későbbiekben a belső erőforrásokból pótolható. Az EU élelmiszer-nagyhatalom, vagyis a háború miatt leálló behozatal nem fog élelmiszerhiányt okozni.

A háború ennek ellenére komolyan veszélyeztetheti az élelmezésbiztonságot, a spanyol példából kiindulva a világpiaci árak további emelkedése miatt. Az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciók és a feszültség miatt jelenleg nincs kilátás az energiaárak normalizálódására, míg az ukrán állapotok miatt a gabonafélék és olajos magvak világpiaci ára is elszabadult. A gazdák kifogytak a tartalékaikból. Ha tönkremennek Európa termelői, akkor már valós veszély lehet az élelmiszerhiány, ezért van szükség uniós szinten is beavatkozásra.

Az élelmiszerválság elkerülése érdekében olyan javaslat készül, amely megerősíti az élelmezésbiztonságot a kontinensen. A tagállamok többsége, valamint az Európai Parlament jobboldali frakciói a helyzet kezelése érdekében azt javasolta, az Európai Bizottság átmenetileg függessze fel az új Közös agrárpolitikához kapcsolódó Farm to fork (Termőföldtől az asztalig) és Biodiverzitás stratégiáinak szigorú, 2030-ig szóló célkitűzéseit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István agrárminiszter az uniós agrárminiszterek tanácsának tegnapi ülését követően arról beszélt, meghatározó tanulmányok szerint a stratégiák végrehajtása, vagyis a termőterület csökkentése, a növényvédőszer- és műtrágyahasználat korlátozása 10-15%-kal csökkentené a mezőgazdaság kibocsátását. Ezt pedig ebben a helyzetben nem engedheti meg magának Európa.

A magyar agrárminiszter véleményét osztják az olyan meghatározó tagállamok is, mint Franciaország. Emmanuel Macron a közelmúltban világossá tette, ha újra megválasztják államfőnek, komoly lépéseket tesz országa szuverenitásának megerősítéséért. Az Európai Bizottság által preferált zöldstratégiákkal kapcsolatban pedig arra mutatott rá, Franciaország a termelékenységet helyezi előtérbe a fenntarthatósággal szemben.

Az Európai Parlament egyes frakciói, valamint a radikális környezetvédők ugyanakkor hallani sem akarnak az ambiciózus zöld célok feladásáról. A következő időszakban ezért komoly vita bontakozhat ki a válság hosszabb távú kezeléséről, míg a zöld célok felfüggesztését szorgalmazók szerint ezeket akkor érdemes újra napirendre venni, ha az orosz-ukrán háború már lezárult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03