2022. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin

Hírek - Agrárpénzek

Drágább lesz a cukor, mint az előző évtizedben

Majdnem sikerült behoznia a cukor globális árának a megelőző két szezon alatt elszenvedett 20 százalékos esését, miután továbbra sem látszik engedni a kínálat oldali nyomás.
 
 

A londoni árutőzsdén a finomított cukor 2010. decemberre szóló jegyzései október utolsó harmadától tonnánként 700 dollár fölé, a 2010 májusára szóló jegyzések szintjére emelkedtek – olvasható az AKI elemzése MMG onlineon.

A New York-i árutőzsdén a nyerscukor 2011. márciusra szóló jegyzései október második felétől meghaladták a 600 dolláros szintet. Elemzők szerint a jegyzések száguldását a dollár gyengülése, valamint a vártnál kisebb brazil cukorkibocsátás okozta. Brazíliában a dél-keleti régiót sújtó aszály, majd szeptemberben a közép-déli területen a cukornád betakarítását akadályozó esőzés csökkentette a 2010–2011. gazdasági év cukortermését.

A cukor árának szárnyalását még a bővülő kínálatot prognosztizáló elemzések sem igaán állítják meg: az F.O. Licht előrejelzése szerint a globális cukortermelés 7,7 százalékkal, 166,3 millió tonnára bővül az idei gazdasági évben, de azz OECD-FAO és a FAPRI is azt jósolják, hogy 2010–2019 között a cukor globális kínálata meg fogja haladni a keresletet. Ennek ellenére szakértők szerint a globális cukorárak várhatóan magasabbak lesznek, mint az előző évtizedben.

Az F.O. Licht szerint 2010-ben 7 százalékkal csökken az európai cukorkibocsátás, többek között a cukorrépa átlagos cukortartalmának csökkenése miatt. Olaszország is alacsonyabb cukorkibocsátást vár a 2010/2011. gazdasági évben, amit a cukorrépa termésátlag 4 százalékos visszaesésével, valamint a cukortartalom 15,94-ről 15,5 százalékra való csökkenésével indokol. Franciaország, Ukrajna és Belorusszia is az előző évinél alacsonyabb a cukorfokról adott számot.

A hazai cukorrépatermés 800-850 ezer tonna körül lesz 2010-ben, amely kedvezőbb az előző évinél - az MgSzH jelentése szerint. A cukorrépából kinyerhető cukor mennyisége az elmúlt évinél alacsonyabb cukorfok miatt várhatóan 115–120 ezer tonna körül alakul, amely csaknem azonos az előző évivel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben