2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Drágul a cigaretta jövedéki adója

November 1-jétől 13 forinttal emelkedik a gázolaj jövedéki adója a dohánytermékeké és a szeszesitaloké mellett, ezen kívül emelik a pénznyerő automaták tételes adóját is, sőt, az online szerencsejátékokra is adóztatás vár.
 
 

A határozat indoklása szerint a kormány többek közt így szeretné kitölteni azt a 100 milliárd forintos hiányt, ami az elmaradt gazdasági növekedés miatt keletkezett a költségvetésben. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatát 244 igen és 85 nem szavazattal elfogadták - írja a Világgazdaság.

Az EU-direktíva 2018-ig történő teljesítéséhez a jelenlegi ezer szálra érvényes 64 eurós adót 94 euróra kell emelni. Ez azt jelenti, hogy a következő években is jelentős, infláció feletti jövedékiadó-emelés várható a dohánytermékek esetében” – nyilatkozta a Világgazdaságnak a dohánytermékek jövedéki adójának tegnap megszavazott emeléséről Patai András.

Fontosnak tartják, hogy a dohányipar versenyképes ágazat maradjon, hiszen tavaly 362 milliárd Ft bevétele származott a kormánynak a dohányáruk jövedéki adójából és az áfából.

A dohánytermesztés a keleti, munkanélküliség sújtotta országrészen mintegy 20 ezer ember megélhetését biztosítja, ezért is fontos a kiegyensúlyozott, hogy a piac működését és a költségvetési bevételek optimumának beszedését támogassa az új szabályzás.
Szintén a hazai termelők érdekében hozták volna azt a határozat, amely a régi zárjegyes cigaretták értékesítésére az eddigi 30 nap helyett 45 napot adott volna, azonban ezt elvetették.

Egy módosítás szerint a magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmának egészségügyi szempontból indokolt korlátozása érdekében az adótételek 50 százalékkal emelkednek, kivéve a természetes aromával készült szeszek és a párlatok, mert ezek csak 5b százalékkal drágulnának.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó