Drámai takarmánydrágulás: vidéki családok ezreit érinti

agrarszektor.hu
A sertéságazat újra válságban van. A takarmányköltség drámai emelkedése miatt vastagon veszteséges a termelés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A felvásárlási árakat szerényen emelkedő tendencia jellemzi, azonban még mindig 15-20 százalékkal az önköltség alatt lehet az élősertéseket értékesíteni. A sertéstartóknak nincs tartalékuk, hogy önerőből átvészeljék mire a hízók eladásán újra jövedelem képződik. A sertéstenyésztők és tartók életben maradásához azonnali intézkedésekre van szükség, illetve ezeken túl, középtávon az ágazatot ki kell mozdítani a strukturális válságból úgy, hogy újra visszaszerezhessük a belső piacot és az export értéke se csökkenjen.

A válság enyhítésének megoldásairól a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete, valamint a nemrég megalakult, és a sertéstartó kis-, közepes-, és nagyüzemeket egyaránt képviselő Sertés Lobbi Társaság folyamatosan tárgyalnak a minisztériummal, részt vesznek valamennyi e témával kapcsolatos bizottsági munkában, egyeztetésen és a tárcával közösen ágazati stratégiát dolgoztak ki.

Azon kell közösen dolgozni, hogy ami adható az ágazatnak, azt a sertéstartók megkapják és lehetőleg minél gyorsabban. A beavatkozási lehetőségek sajnos nagyon korlátozottak, ebből kell a maximumot kihozni - olvasható a MÁSZ állásfoglalásában.

A kormányzattól rövidtávon azt várják, hogy a tavaly elmaradt, valamint az idén kifizethető támogatásokat a lehető leggyorsabban utalják a gazdáknak, illetve az év közben folyamatosan igényelhető támogatások keretei év közben ne ürüljenek ki. Az idei évre vonatkozó, de csak jövő évben esedékes támogatások előrehozott kifizetését az első félév pénzügyi helyzetének tükrében meg kell tenni. A sertéshús és élősertés ÁFA csökkentéséről mielőbb dönteni kell.

Annak érdekében, hogy az árutermelés elsősorban hazai genetikára, tenyésztésre támaszkodjon, helyzetbe kell hozni a magyar tenyészállat előállítókat a tenyésztési támogatások folyamatosan biztosítása mellett. Sok ezer vidéki munkahely és család sorsa függ attól, hogy sikerül e magyar genetikára alapozva kiváló, egyedi minőségű sertéshússal ellátni a hazai fogyasztókat és az export piacainkat.

A takarmányvásárlást kedvező kamatozású forgóeszköz hitelek mielőbbi indításával lehet elősegíteni, a későbbiek során pedig létre kell hozni egy állami és termelői tulajdonú Takarmány Alapot a piaci kockázatok kezeléséhez - állapítja meg a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?