2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Hírek - Agrárpénzek

Egy évet késik a KAP

Csak 2015-ben lép életbe a közös agrárpolitika reformja, tájékoztatta az Európai Bizottság a tagországok mezőgazdasági minisztereit.
 
 

Az uniós költségvetési vita elhúzódása következtében csak a következő hétéves ciklus második évében, azaz 2015-ben lépnek életbe a megújuló KAP intézkedései. A csúszás negatív hatásait enyhítendő az Európai Bizottság ezév áprilisában átmeneti rendelkezéseket javasol majd, amennyiben a februárban a tagállamok képviselői meg tudnak állapodni a 2014-2020 közti kiadások főösszeiről.

Az átmeneti évben továbbra is az egyszerűsített egységes területalapú támogatási rendszert (SAPS), illetve az összevont területalapú támogatási rendszert (SPS) alkalmazzák majd, 2015-től kezdve pedig mindenkire ugyanaz a rendszer vonatkozik majd.

Bizonyos elemek azonban már 2014-től bevezetésre kerülnének, így a direkt támogatások egyes tagállamok közötti méltányosabb elosztását, vagyis a hektáronkénti támogatás mértéke már 2014-től közeledne a tagállamok között. A két pillér közötti átcsoportosításra is lehetőség nyílna már 2014-től. A reform alapvető elemei, így az aktív gazdák definíciója, a közvetlen kifizetések tagállamokon belüli átcsoportosítása és az új kifizetési rendszer azonban csak 2015-ben lépne életbe.

A Czerván György államtitkár vezette magyar delegáció tájékoztatása szerint az új vidékfejlesztési rendelet sem fog várhatóan 2014. elején hatályba lépni, ezért a Bizottság itt is átmeneti szabályokat fog javasolni. Az új EMVA-keretből 2014-ben a Bizottság várhatóan az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) intézkedések és a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) támogatásaira fog elkülöníteni forrásokat.

A hétfői ülésen az ír soros elnökség bemutatta programját, amelyben jelezte, hogy június végére szeretne megállapodást elérni a KAP reformjáról. A forgatókönyv szerint előbb az Európai Tanács február 7-8-án optimális esetben megállapodik a hétéves pénzügyi keretről. Ezt követően az Európai Parlament március 11-14-i plenáris ülésén első olvasatban megszavazzák a rendes jogalkotási jelentéseket (ezekről lásd múlt heti írásunkat), megadva az EP-nek a mandátumot az egyeztetések megkezdéséhez a Tanáccsal és a Bizottsággal. A tagországok pedig a március 18-19-i mezőgazdasági tanácsülésen fogadhatják el a Tanács álláspontját.

(Bruxinfo)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu