Egyre kevesebb a hiba az egységes támogatási kérelemben

agrarszektor.hu
A Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének köszönhetően két év alatt 75 százalékkal csökkent az adategyeztetésben érintett egységes kérelmek száma. A 2016. évi több mint 27 ezerrel szemben idén már csak kevesebb mint 7 ezer kérelemnél szükséges elvégezni az adategyeztetést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Államkincstár (MÁK) a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét, ha a benyújtott egységes kérelemmel kapcsolatban adategyezetésre van szükség. Ennek oka lehet a fizikai blokkon belüli túligénylés, a tábla átfedés vagy a területi ráfedés.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A MÁK tájékoztatása szerint a végzések kiküldése 2018. október 13-án megindult, összesen megközelítőleg 6800 gazdálkodó számára. A MÁK és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően - a folyamatosan szigorodó feltételek mellett is - az adategyeztetésben érintettek száma 2016 óta drasztikusan, 75 százalékkal csökkent: két évvel ezelőtt 27 ezer, tavaly 12 ezer, idén már csak kevesebb mint 7 ezer adategyeztetésre volt szükség.

Az idei számok is azt mutatják, hogy az egységes kérelmek beadásánál érdemes igénybe venni a kamarai falugazdászok, szaktanácsadók ingyenes segítségét. A kamarai közreműködéssel beadott kérelmek alig több mint 2,5 százalékánál van szükség adategyeztetésre, az egyénileg benyújtott kérelmek esetében ez a szám megközelíti a 7 százalékot. Az adategyeztetés elvégzését kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított elektronikus felületen tehetik meg a gazdálkodók. Erre a MÁK által kiküldött kiértesítés kézhezvételétől (a végzés ügyfélkapun keresztüli letöltésétől) számított 10 naptári nap áll rendelkezésre.

Amennyiben a gazdálkodó a 2018. évi egységes kérelmének beadásánál kamarai meghatalmazott segítségét vette igénybe, úgy a végzést átvevő kamarai falugazdászok, szaktanácsadók telefonon és e-mailben is felveszik a kapcsolatot az érintett termelővel az adategyeztetés lefolytatása érdekében. A NAK felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával csökkenthető az adminisztráció, ezért valamelyik dokumentumot javasolt elvinni az ügyintézésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03