Egyszerűsíthetik a magyar vidékfejlesztési programot

agrarszektor.hu
Ha az Európai Bizottság feltétlenül szükségesnek tartja, a Miniszterelnökség megvizsgálja a magyar agrár-vidékfejlesztési program egyszerűsítési lehetőségeit, illetve a tervezett intézkedések számának csökkentését - reagált az agrárszektor.hu tegnapi cikkére a Miniszterelnökség. A tárca szerint a program elfogadásáról szóló egyeztetések magas szinten, intenzíven zajlanak az Európai Bizottság illetékeseivel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megvizsgálja a magyar agrár-vidékfejlesztési program egyszerűsítési lehetőségeit a Miniszterelnökség, ha azt az Európai Bizottság (EB) feltétlenül szükségesnek tartja - közölte közleményében a minisztérium. Mint beszámoltunk róla, az EB véleménye szerint az egyeztetés alatt álló program túlságosan bonyolult, így kockázatossá teheti a későbbi kifizetéseket. A Miniszterelnökség közleményéből kiderül, hogy felmerülhet a tervezett intézkedések számának csökkentése is. Az intézkedések száma ugyanakkor elsősorban technikai kérdés - teszi hozzá a Minisztérium.

5 százalék a LEADER-programra

A 2014-2020-as időszakban az uniós tagországok többségéhez hasonlóan a magyar kormány is úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrás 5 százalékát biztosítja a LEADER-programra. Ennek indoka, hogy az új uniós vidékfejlesztési támogatásokból a kormány minél több forrást tudjon vidéki munkahelyteremtésre, beruházásokra, a magyar vidék versenyképességének erősítésére fordítani - erősítette meg az agrárszektor.hu értesüléseit a miniszterelnökségi közlemény.

A közlemény az öntözhető területek növelésével kapcsolatban is nyomatékosítja, hogy a minisztérium kitart eredeti álláspontja mellett, és bízik abban, hogy az Európai Bizottság megérti a magyar szakmai érveket, így sikerül megvédeni a hazai gazdák érdekeit. Az ország mezőgazdasági területéből ugyanis csaknem 1,5 millió hektár aszály érzékeny, ebből jelenleg mintegy 250-300 ezer hektár alkalmas az öntözésre, ám e terület csupán harmadát öntözik ténylegesen a gazdálkodók.

Utolsó előtti helyen az öntözésben

Magyarország az uniós tagállamok közül az öntözött terület nagyságát tekintetve az utolsó előtti helyen áll. Azon túl, hogy az öntözött területek nagysága jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben, a meglévő öntözőrendszerek többsége is elavult és erőforrás hatékonysága elmarad a kívánalmaktól. A kormány kiemelt célja ezért az ország hatékony öntözési rendszerének kiépítése, és ezzel összefüggésben olyan támogatási rendszer létrehozása, amely hozzájárul a meglévő öntözőberendezések erőforrás-hatékonyságának javításához és az öntözött területek növeléséhez, csökkentve ezzel a mezőgazdaság klímaváltozásnak való kitettségét. Éppen a klímaváltozásra, a szélsőséges időjárásra és az aszályokra történő felkészülés jegyében, a gazdák védelmében, kiszolgáltatottságuk csökkentése érdekében kívánják növelni az öntözött területek nagyságát.

A tárgyalások mielőbbi sikeres lezárása fontos célkitűzés, és az egyeztetések magas szinten, intenzíven zajlanak az Európai Bizottság illetékeseivel -szögezi le a közlemény. A Miniszterelnökség szükség esetén nem vár a vidékfejlesztési program hivatalos elfogadására, hanem már azt megelőzően megnyithat egyes pályázatokat, akár nemzeti kockázatra is - erősítette meg a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?