Eladóvá váltak az Agrokor-részvények - Mit lép most Csányi Sándor?

agrarszektor.hu
A legnagyobb orosz bank, a Magyarországon is érdekelt Sberbank azt tervezi, hogy eladja 39,2 százalékos részesedését a legnagyobb horvát élelmiszertermelő és kiskereskedelmi cégben, az Agrokorban. A cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. Számunkra különösen az Agrokorhoz tartozó, bő 20 ezer hektárral rendelkező Belje agrárholding sorsa érdekes, melyre tavaly Csányi Sándor is vételi ajánlatot tett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrokor Horvátország legnagyobbb magántulajdonban lévő cégcsoportja. A fagylaltgyártástól kezdve a lapkiadásig számos ágazatban jelen van. A Sberbank sajtóosztálya az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte, hogy tulajdonrészük eladása függ az ártól és a vevőtől. A Sberbank jelezte: "A vevő kiválasztásakor komoly felelősséget érez azokkal az országokkal szemben, ahol jelen van az Agrokor".  Ilyen ország Magyarország is.

Miért érdekes nekünk?

Az Agrokor 2004-ben megvásárolta a fonyódi ásványvíz-palackozót és a Baldauf fagylaltgyárat, az OTP pedig horvát leánybankján keresztül hitelezi az Agrokor csoportot.

Az OTP tulajdonosa, Csányi Sándor ágazati hírek szerint 2018-ban vételi ajánlatot tett a cég éredekeltségébe tartozó, több mint 20 ezer hektárral bíró Belje agrárholdingra.

A cég több mint 20 gazdaságból áll, a hús-, tej- és borpiacon is tevékenykedik. Az Agrokor nemcsak megtermeli az alapélelmiszereket, de csomagolja és forgalmazza is azokat a Konzum és Mercator élelmiszerláncokon keresztül. Csányi Sándor végül nem a horvát agrárvállalatot vette meg, hanem az itthon eladóvá vált Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt-t. Mindez nem zárja ki, hogy idén újra versenybe szálljon a határ déli oldalán.

Csányi Sándor: tavaly már próbálkozott (Fotó: MTI, Illyés Tibor)

Hogy került a képbe a Sperbank?

A Sberbank 2014 áprilisában 600 millió euró hitelt nyújtott az Agrokornak, amit 2016 májusában újabb, 350 millió eurós hitel követett. 2016-ban csődközelbe került a 93 százalékban magántulajdonban lévő mamutvállalat, de 2017-ben elkerülte az összeomlást egy sebtiben elfogadott törvény révén, ami lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek. A horvát gazdaság 15 százalékát adó csoport felszámolása nagy érvágás lett volna az országnak.

A folyamatot számos botrány övezte, Ivica Todoric, az Agrokor volt tulajdonos Londonba menekült, miután Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki ellene, majd lemondott a kormány által az Agrokor élére kinevezett rendkívüli kormánybiztos, valamint Martina Dalic volt gazdasági miniszter is. Az alapprobléma az volt, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket.

A Sberbank tavaly júliusban az adósság fejében szerzett 39,2 százalékos tulajdoni hányadot az Agrokorban.

Az Agrokor egy másik orosz hitelezője, a VTB Bank 7,5 százaléknyi részesedést kapott. Az Agrokorban ezen felül egyebek között a kötvénytulajdonosok 25 százalékos, a horvát bankok 15,3 százalékos, a beszállítók 4,7 százalékos tulajdonrészhez jutottak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A meggyengült Agrokor részvényeinek és üzletrészeinek megvásárlása is elképzelhető opcióvá vált az elmúlt évben, ezért mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérnünk Csányi Sándor mozgását a piacon.
Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02