2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

Elárulta Nagy István: csak így lehet ütőképes a magyar mezőgazdaság

Az innovációnak, a technológiai megújulásnak pótolhatatlan a szerepe a versenyképesség megtartásában, ezért az a cél, hogy minél több vállalkozás meglássa a korszerűsítésben rejlő lehetőségeket - mondta az agrárminiszter Kaposváron.
 
 

A miniszter kiemelte, a kormány az ágazat stratégiai jelentőségére tekintettel a korábbi 17,5 százalékról a maximális 80 százalékra emelte az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz biztosított nemzeti kiegészítő forrás mértékét, amely azt jelenti, hogy a vidék példátlanul nagy, 4265 milliárd forintot fordíthat fejlesztésekre. Az ennek segítségével elindított Megújuló vidék, megújuló agrárium program törekvése a magyar vidék gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációja, és az a terv, hogy 2022 nyaráig döntés szülessen a jelenleg rendelkezésre álló 3 ezermilliárd forintos keretösszegre benyújtott pályázatokról - mondta. Nagy István utalt rá, hogy tavaly az élelmiszeripari üzemek kisebb beruházásaira 50 milliárd forint, komplex fejlesztéseire 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Örömteli, hogy a hazai agrárcégek vállalkozási kedvének köszönhetően 1187 pályázat érkezett 400 milliárd forint támogatási igénnyel - jegyezte meg a tárcavezető, hozzáfűzve, hogy folyamatos a pályázatok elbírálása. A miniszter szólt arról, hogy az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című pályázaton eddig 64 kérelem 46,2 milliárd forint támogatást kapott. Somogyban 20 pályázatot adtak be 20 milliárd forint értékben, ebből eddig 11-et bíráltak el pozitívan, a megítélt dotáció 10,65 milliárd forint. A Stratégiai Terv alapján 400 milliárd forint kihelyezését tervezik az ágazat javára a következő időszakban, vagyis az agrártárca továbbra is prioritásként kezeli a hazai élelmiszeripar fejlesztését. Nagy István az agrárpolitikáról azt mondta: a szakmai irányelvek legmeghatározóbb alappillére az emberek egészségének megőrzése, vagyis a lakosság ellátása kiváló minőségű, biztonságos, természetes, ízletes élelmiszerekkel.

Fontos, hogy a hazai élelmiszerfeldolgozás forrásokhoz, lehetőségekhez jusson, mert az egyik legnagyobb foglalkoztató az országban, de Kaposváron mindenféleképpen, Somogyország pedig agrármegye, ahol nem mindegy, a gazdák miként tudják értékesíteni a termékeiket - fűzte hozzá. Kaposváron a húsfeldolgozó Kometa 99' Zrt. és a Magyarország egyetlen cukorgyárát működtető Magyar Cukor Zrt. vezető képviselője vett át támogatási okiratot az agrárminisztertől. A Kometa mintegy 2,5 milliárd forint pályázati támogatást nyert csomagolási technológiájának 6 milliárd forint értékű korszerűsítéséhez. A cég a 2023-ban befejeződő fejlesztéssel csökkenti a csomagolóanyag-felhasználását és energiafogyasztását, megkönnyíti alkalmazottai munkáját. A Magyar Cukor 2,4 milliárdot kapott mintegy 5 milliárd forintos projektjéhez. A vállalat növeli az energiahatékonyságot, csökkenti feldolgozási veszteségeit és "a piaci kereslethez jobban igazodó" csomagológépet telepít.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben