Elbuktuk a hatalmas küzdelmet - Nem magyar az "év fája"

agrarszektor.hu
Az idén egy bolgár szil nyert, második a gödöllői óriás vackor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy bulgáriai öreg szil nyerte az "Európai Év Fája 2014" versenyt, a Magyarországról "pályázó" gödöllői óriás vackor pedig a második helyet szerezte meg. A magyar fák eddig rendkívül jól szerepelnek a versenyen, hiszen a tavalyi küzdelemben az egri termálfürdő területén található platánfa lett az első, 2012-ben pedig a felsőmocsoládi hársfa nyert.

A Bulgáriában található "öreg szil" 77 526 szavazattal lett az első, míg a gödöllői óriás vackor 36 925-tel a második az idei versenyen. Az év fájára februárban lehetett szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon, a nyertest pedig tegnap hirdették ki az Európai Parlamentben. Az öreg szil Szliven városának fő jelképe és egyben "ősrégi néma tanúja viharos és hősi múltjának".

Az Európai Év Fája versenyt az Environmental Partnership alapítványok szervezik. Ebben a fő koordinátornak a hazai Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, illetve az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a Tetra Pak számít. A versenyben nem feltétlenül a legidősebb, legnagyobb vagy legszebb, hanem a "legszerethetőbb" fákat keresik. A versenyben olyan fák vesznek részt, amelyeknek "története van" és különösen fontosak az őket nevező közösség számára.

Az idén már negyedik alkalommal hirdették meg a versenyt. A küzdelemben tíz fa vett részt Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Írországból, Lengyelországból, Magyarországról, Olaszországból, Skóciából, Szlovákiából és Walesből. A döntőbe jutott fák mind különlegesek, mivel számos helyi és történelmi esemény szemtanújaként a körülöttük élő közösségek részévé váltak, bárcsak ők maguk is mesélni tudnának" - mondta a verseny főszervezője, Andrea Krùpová, a Nadace Partnerství munkatársa.

Az idei év fája verseny végeredménye
1. helyezett - Öreg szil (Bulgária) - 77526 szavazat
2. helyezett - A gödöllői óriás vackor (Magyarország) - 36925 szavazat
3. helyezett - Wybicki tölgye Bedominban (Lengyelország) - 16768 szavazat
4. helyezett - Zechenter kerti tölgy (Szlovákia) - 10169 szavazat
5. helyezett - Vi¹òová oltalmazó tölgye (Csehország) - 8211 szavazat
6. helyezett - Begardi csenevész tölgy (Franciaország) - 4989 szavazat
7. helyezett - Niel Gow tölgye (Skócia) - 1740 szavazat
8. helyezett - Birr vári szürke nyár (Írország) - 1517 szavazat
9. helyezett - Tölgy a Holtak kapuja előtt (Wales) - 1093 szavazat
10. helyezett - A természet harmóniájának fája (Olaszország) - 689 szavazat

A magyar fák eddig rendkívül jól szerepeltek a versenyeken, hiszen tavaly az egri termálfürdő területén található platánfa nyert, 2012-ben pedig a felsőmocsoládi hársfa lett a verseny győztese.

A most második helyet szerzett óriás vackor a gödöllői Botanikus Kertben áll. Az ország egyik legöregebb, legnagyobb, még mindig termő vadkörtefájának számít, amely 20 méter magas, kerülete pedig 3 méter. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elől. 1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit, akibe fülig beleszeretett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?