Elképesztő, mit művelt itt az MNB

agrarszektor.hu
Óriási kitörési pontot jelentett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja (NHP) számos iparág számára, különösen igaz ez az agráriumra. 2009 óta egyedül a mezőgazdasági hitelállomány volt képes érdemi növekedést elérni, míg a teljes vállalati hitelállomány számottevően csökkent. A Portfolio és az agrárszektor.hu közös szervezésű, Agrárium 2015 konferenciáján az uniós pályázatok és banki szerepvállalás aktuális kérdéseit vitatták meg a meghívott finanszírozási szakértők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Finanszírozási szempontból a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik - fejtette ki előadásában Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója. 2009 óta egyedül a mezőgazdasági hitelállomány volt képes érdemi növekedést elérni, az építőipar és a feldolgozóipar hitelállománya, valamint a teljes vállalati hitelállomány számottevően csökkent. Mindez jelentősen mértékben köszönhető a Magyar Nemzeti Bank által refinanszírozott Növekedési Hitelprogramnak. A teljes bankrendszert megmozdította, a takarékszövetkezetek is aktívan részt vesznek benne. Az NHP előnye, hogy nem minősül állami támogatásnak, ezért nem vonatkoznak rá a támogatási korlátok sem.

A mezőgazdaság súlyához képest rendkívül nagy arányban képviselteti magát az NHP-ben: az első fázisban 14 %, a másodikban 28 % az agrárium részesedése. A kihelyezett forrás legnagyobb része új hitel, azon belül is magas arányt képviselnek a beruházási hitelek. A második fázisban jelenleg 62 % a beruházási hitelek aránya.

"A pénzügyi szolgáltatások ma már egyértelműen erőforrásai az agrárgazdaságnak"

Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. igazgatója úgy véli, jelentősen felértékelődik agrárfinanszírozás a hitelpiacon. Ennek legfontosabb oka talán az, hogy az agrárium a GDP-részesedést meghaladó fontosságú, stratégiai nemzetgazdasági ágazat, amely jelentős európai uniós és hazai támogatásokat vesz fel. (Az agrárium a 2015-2020-as KAP időszakban 2715 milliárd Ft közvetlen és 1250 milliárd Ft agrár- és vidékfejlesztési támogatásban részesül.)

Tovább erősíti a szektor hitelpiaci szerepét, hogy a termelésbővülési előrejelzések 2020-ig 20%-os mezőgazdasági termelésnövekedést és 14%-os élelmiszeripari növekedést prognosztizálnak. Szintén az agrárfinanszírozás felértékelődését támasztja alá, hogy kedvező hitelkockázati mutatók és kedvező árú refinanszírozási források jellemzik az agráriumot. "Bebizonyosodott, hogy a mezőgazdaság az egyik legkockázatmentesebb nemzetgazdasági ágazat" - fogalmazott a szakértő.

Közép távon a finanszírozási igények átalakulására lehet számítani, részben a kormányzati célkitűzéseknek, részben a termelésbővülés és diverzifikáció, részben pedig a támogatási rendszer változásának köszönhetően. Átalakul az agrárhitelezési piac is, növekedni fog a kereskedelmi banki és szakosított pénzintézeti hitelkihelyezés. Az erősödő piaci versenyben várhatóan felértékelődik az agrárvállalkozások pénz- és hitelgazdálkodási sajátosságainak ismerete - véli Sebestyén Róbert. Ezek folyamatok elmozdulást eredményezhetnek az "egészségesebb" hitelezés irányába, sor kerül majd a piaci elégtelenségek kezelésére, innovatív hiteltermékek bevezetésére.

A külső piaci kihívásokhoz (klímaváltozás, EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás, geopolitikai feszültségek) a belső agrárhitel-piacnak is alkalmazkodnia kell - zárta gondolatait az MFB igazgatója.

A mezőgazdasági finanszírozási "turbómotorja"

"Az agráriumban jelenleg sok helyről lehet finanszírozást igénybe venni. Szüksége van ezekre az agrárcégeknek?" - ezzel a kérdéssel kezdődött az előadásokat követő panelbeszélgetés. "Van pénz, és van is igény a finanszírozásra" - válaszolt röviden Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója. Akadt, aki azt emelte ki, hogy a hosszabb megtérülésű fejlesztések miatt kell a hitelezés a mezőgazdaságnak, míg más szerint "nagyon rossz bázisról indultunk", ezért van szükség a finanszírozásra. "A KKV-knak szükségük lesz a pénzre, a nagyvállalatoknak nem, mert földjük sem lesz" - tette hozzá Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A beszélgetés résztvevői is egyetértettek abban, hogy az NHP számos iparág számára kitörési lehetőséget jelentetett, a mezőgazdasági finanszírozás szempontjából pedig "turbómotor" volt. Oláh Márton, az FHB Bank Zrt. vezérigazgatója pozitívumként említette, hogy az NHP II. pillérének köszönhetően valamivel kockázatosabb vállalkozások is kaphatnak finanszírozást. Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója ellenben azt emelte ki, hogy a hitelprogram II. pillére nem fog segíteni a kis- és mikrovállalkozásokon, hiszen "ahogy csökken a méret, úgy nő a rizikófaktor".

Mindenki a támogatásra vár - de mi van, ha nem lesz?

A program lehetőséget adott géppiaci beruházások finanszírozására is. Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungaria Zrt. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az NHP-nak köszönhetően minden második gép finanszírozottá vált. A bankok körében népszerű az agrárium, különösen géppiaci beruházások finanszírozása számít biztonságos üzletágnak, mivel rendkívül alacsony a visszavett gépek aránya. Tavaly 4000 új traktor került a vállalkozókhoz, más eszközökre azonban nem volt támogatás, így nem is vásároltak. Jelenleg mindenki az újabb támogatásokra vár - mondta el Harsányi Zsolt.

A hazai lízingpiacon 2014-ben az új kihelyezések volumene év/év alapon 24%-kal 453 milliárd forintra nőtt, ezen belül a mezőgazdasági gépfinanszírozás 60%-kal, 72 milliárd forintra bővült, amelyből 47 milliárd forintot a Növekedési Hitelprogram keretében helyeztek ki - kommentálta a konferencián elhangzottakat Jenei Viktor, a Lízingszövetség elnöke, az FHB Ingatlanlízing vezérigazgatója. "Egyelőre még nem látszik, hogy a szeptemberben megjelenő új támogatások milyen módon lesznek kombinálhatóak a lízingtermékekkel, éppen ezért aktív tárgyalásokat folytatunk a jogalkotóval annak érdekében, hogy minél szélesebb körben váljanak elérhetővé ezek a lehetőségek" - fejtette ki a szakember.

A fenti tendenciákkal összhangban az FHB Csoport is szélesíteni kívánja az agrárfinanszírozással kapcsolatos termékpalettáját, így a már ismert földalapú jelzálog-finanszírozási termékek és a területalapú előfinanszírozási termékek mellett a pénzügyi lízinggel foglalkozó leányvállalat elindítja a termelőeszköz-lízingfinanszírozási üzletágát. A lízingkonstrukciók elérhetőek lesznek természetesen az NHP keretében is, illetve az arra jogosultak kiegészíthetik ezt kamattámogatással is. A lízing biztosította alacsony önerő mellett akár 10 éves futamidő is igényelhető lesz - tette hozzá.

A közönség kérdésére válaszolva szó esett a kertészeti vállalkozásokról is, ahol az alacsony fedezeti érték miatt az ügyfélalapú finanszírozás kerülhet előtérbe. Krisán László szerint szolgáltatás nyújtása helyett érdemes most beruházni, mert 2020 után nem lesz lehetőség EU-támogatásokhoz jutni a jelenlegi feltételekkel. "Fáj és fájni fog" - ezekkel a szavakkal zárta az agrárium finanszírozásáról szóló beszélgetést Harsányi Zsolt, utalva a támogatások 2020 után várható csökkenésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02