Emelkedő cukorárak: az édesítők is drágulnak majd?

agrarszektor.hu
Két napon belül másodjára módosított cukorpiaci előrejelzésein a világ egyik vezető cukorpiaci intézete, 3,8 millió tonnával kevesebb termést prognosztizálva a 2010-11-es gazdasági évre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Czarnikow 3,8 millió tonnával csökkentette az idei gazdasági évre vonatkozó cukortermelési előjelezéseit, összesen mintegy 165 millió tonnás termelést jósolva, főként a brazíliai és ausztrál kedvezőtlen időjárás okozta kiesés miatt.

Ugyanakkor a fogyasztásra vonatkozóan is finomított prognózisán a szervezet, 1,2 millió tonnával csökkentve korábbi becslését, melyet a rekord magasságokba szökő árakkal magyaráz. Tovább csökkenti a cukor iránti keresletet a helyettesítő termékek, így a kukoricából készült édesítőszerek piacnyerése.

Cukor vs. kukoricaszirup

A Czarnikow statisztikái szerint Kínában és Mexikóban például egyre gyakoribb - főként az üdítőital gyártók körében - a különféle cukorhelyettesítő édesítőszerek használata.

Mindez egybecseng világ egyik legnagyobb cukorfinomítója és édesítőszer-gyártója, a brit Tate & Lyle Plc egyre emelkedő mexikói kukoricaszirup forgalmával. Bár szeptember óta a magas fruktóz tartalmú édesítőszer ára 22 százalékkal emelkedett az the International Sugar Organization adatai szerint, azonban ára még mindig 40 százalékkal alacsonyabb a cukorénál.

Az ISO várakozásai szerint a kukoricaszirup termelésében növekedés várható, köszönhetően az egyre emelkedő mexikói keresletnek, ugyanakkor az Egyesült Államokban csökkenhet az édesítő fogyasztása, főként az elhízással összefüggésbe hozott, feltételezett hatása miatt.

Jogos-e a félelem?

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup használata az 1980-as években vált általánossá az amerikai élelmiszeriparban, amikor a gyártók a cukor helyett olcsóbb édesítőszert kerestek. Ma már ezzel édesítik az élelmiszerek széles körét, az üdítőitaloktól a salátaönteten és a ketchupon át a gabonapelyhekig.

A kukoricából készülő kukoricaszirup (HFCS) 55-42 százalékban tartalmaz fruktózt, illetve glükózt, a cukornádból vagy cukorrépából előállított cukorban (szukróz) ez az arány 50-50 százalék.

Néhány évvel ezelőtt számos szaklap vitázott arról, hogy az amerikai lakosság elhízása mennyiben hozható összefüggésbe a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup fogyasztásának növekedésével.

Bár az Egyesült Államokban az összes alkalmazott édesítőanyag fele kukoricaszirup, míg a világon csak 10 százaléka, az elhízás ennek ellenére nem csak amerikai probléma. Számos kutatások azt bizonyította, hogy a szukróz és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup nem különbözik lényegesen. A máj ugyan eltérőképpen dolgozza fel a két anyagot, de ez az eltérés nem olyan, hogy a kukoricaszirupból származó kalóriákat a szervezet hajlamosabb lenne zsír formájában eltárolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?