Emelkedtek a mezőgazdasági árak

agrarszektor.hu
Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 20,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így a január-szeptemberi árnövekedés összességében 10,9 százalékos volt. Eközben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 5,6 százalékkal haladták meg az előző év első kilenc hónapjának szintjét - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hivatal tájékoztatása szerint a növényi termékek ára ez év szeptemberében 26 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezen belül a gabonafélék ára 29,8 százalékkal emelkedett. A búza ára átlagosan 64 600 forint volt tonnánként, ami 32 százalékkal haladta meg az előző év szeptemberit, a kukorica ára hasonló mértékben nőtt, elérve a 61 300 forintos tonnánkénti árat. Az ipari növények árindexe 14,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az olajos növények ára 25,5 százalékkal nőtt. Ez elemzők szerint előrevetíti a takarmányok, a liszt, majd a kenyér, illetve az étkezési olaj további jelentős drágulását.

A zöldségfélék termelőiár-indexe szeptemberben 24,8, a gyümölcsöké pedig 8 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése jelentős. Amíg az előbbi termék ára nem érte el az előző évi értéket, addig az utóbbi terméknél 15,6 százalékos árnövekedés volt tapasztalható. A vágóállatok termelői ára 13,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára 419 forint volt kilónként, 25,7 százalékkal haladva meg az előző évi szeptemberi szintet. A vágómarha ára a tavaly szeptemberi magas növekedés után kis mértékben csökkent, a vágóbaromfié 9 százalékkal növekedett.

Szeptemberben az állati termékek ára az élő állatokénál sokkal kisebb mértékben, mindössze 4,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára 3,7 százalékkal csökkent, a tojásé viszont 34,9 százalékkal nőtt.

Hozzáértők úgy vélik: a mezőgazdasági termékek árának idei drasztikus emelkedése erőteljesen hozzájárul az idei, éves szinten hat százalék körüli inflációs ráta kialakulásához.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?