2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Agrárpénzek

Emelkedtek a növényi termékek termelői árai

Az év eleje óta tartó csökkenés után júliusban 5,3 százalékkal emelkedett a növényi termékek ára a KSH szerdán közzétett adatai szerint. Az élő állatok és állati termékek árai 9,3 százalékos növekedést mutatnak, így összességében 6,6 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest.
 
 

 

A tavalyi évhez képest 1 százalékkal nőtt a gabonafélék ára 2012 júliusában, a búza árát az aratás után megjelenő nagyobb volumen sem tudta lecsökkenteni. A zöldségfélék termelőiár-indexe 23,3 százalékos növekedést produkált, a júliusban idényét élő uborka és dinnye 22, illetve 49,5 százalékkal emelkedett. A gyümölcsárak az átlagot meghaladó, 19,3 százaléknyi növekedést produkáltak, az őszibarack fagykár miatti gyenge termése közel 50 százalékos áremelkedést eredményezett.

 

A vágóállatok termelői ára 11,8 százalékkal haladta meg a 2011-ben mért adatokat. A vágósertés felvásárlási ára 16,5 százalékkal, a vágómarháé hasonló mértékben, 16,8 százalékkal növekedett. Júliusban lelassult a vágócsirke felvásárlási árának két éve tartó növekedése, az előző év időszakához képest csak 7,7 százalékkal volt magasabb. Az állati termékek ára az élő állatokénál lassabb ütemben, 3,8 százalékkal növekedett, a tej ára 4,5 százalékkal csökkent, a tojásé 36,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

A 2012. január-júliusi időszakban a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal emelkedtek a tavalyi év első hét hónapjához képest. A gabonafélék közül a búza betakarítása és nagy mennyiségű értékesítése már elkezdődött, a nagy volumenek miatt ez a hónap határozza meg a január-júliusi árszínvonalat. A kukoricánál ez a fordulat még csak később várható, mivel betakarítása és értékesítése a következő hónapokban esedékes még csupán, így a gabonafélék év eleje óta számolt átlagos árszínvonala még 1,4 százalékkal elmaradt  az egy évvel korábbitól.

 

A zöldségfélék ára az áprilisig tartó csökkenés után májustól ismét emelkedett, január–júliusra már 7,3%-kal meghaladta az előző év azonos időszakiét. A gyümölcsök ára az év első öt hónapjában csökkent ugyan, de júliusra 9,6%-kal magasabb volt a tavalyi év első hét hónapjában mértnél. A burgonya ára eközben átlagosan 34,9%-kal maradt az előző évi ár alatt. Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 14,7%-os növekedés után – idén további 12,5%-os emelkedést mutatott 2011 azonos időszakához mérten, amely főképpen a tojás árának mozgásával indokolható.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu