2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Agrárpénzek

Erősödött a mezőgazdaság az elmúlt három évben Fazekas Sándor szerint

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben az előző időszak kudarcai után - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten.
 
 

A szaktárca irányítója a minisztériumban több szakmai szervezet, intézmény és vállalkozás vezető képviselőinek adta át a hivatalos partnerségi, valamint stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot. A miniszter üdvözlő beszédében kitért arra, hogy felértékelődött a magyar mezőgazdaság által előállított áru, egyben nagyobb respektje lett az egészséges élelmiszernek, továbbá becsülete lett a magyar mezőgazdaság által nyújtott tisztes megélhetésnek is.

Kiemelte: ezeket az eredményeket támasztja alá, hogy az elmúlt években növekedett a magyar mezőgazdaság exportja, egyes területeken 20-30 százalékos emelkedés is tapasztalható volt. Erősödött Magyarország agrárdiplomáciai tevékenysége is, példaként említette, hogy kedden brazil minisztertársával folytatott megbeszéléseket Budapesten.

A miniszter szerint Magyarország az EU egyik, mások által is elismerten erős mezőgazdaságú országává vált, ezt azzal is alátámasztotta, hogy a belföldi piacon egy év alatt 70-ről 75 százalékra növekedett a magyar áruk aránya, és a folyamat még nem állt meg. A mezőgazdaságba vetett bizalom erősödését felmérések is kimutatják, az egyik alapján a magyar mezőgazdasági termelők 80 százaléka tervezi gazdasága korszerűsítését.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy a megkötött megállapodások intézményes keretet biztosítanak az ágazat további fejlődéséhez. A vidékfejlesztési miniszter 17 együttműködési, illetve stratégiai partnerségi megállapodásról szóló okiratot adott át, közöttük a Budapesti Corvinus Egyetem, az Agárdi Pálinkafőzde Kft., a Gyulahús Kft., a Hungerit Zrt., a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége képviselőinek.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu