Erre kell figyelni: így változik a támogatási rendszer

agrarszektor.hu
A 2014-2020-as költségvetési ciklusban az Európai Unió a termelő-gyártó cégek és a feldolgozóipar számára kíván forrásokat biztosítani - mondta el Mlynarik Miklós, a Tenderauditor Kft. vállalkozásfejlesztési üzletágvezetője a Portfolio és az agrárszektor.hu kecskeméti konferenciáján, a Dél-alföldi Gazdasági és Agrárfórum 2015 rendezvényen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A ciklusban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásainak mintegy 30%-a pénzügyi eszközök vásárlására használható fel, de a KKV-k és a K+F is jelentős mértékben részesülnek a támogatásokból.

Mlynarik Miklós beszélt arról is, hogy milyen változások jellemzik a már meghirdetett pályázatokat. A GINOP 1.2.1-1.2.2 programok esetében, amelyek a KKV-k kapacitásbővítő beruházásait támogatják, újdonság, hogy bizonyos (elmaradott) települések esetében engedékenyebb lett a pályázati rendszer. Az engedékenység a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszerűbbé váltak a feltételek, illetve a támogatási intenzitás is nőtt. Továbbra is megkötést jelent azonban, hogy legalább a forrás 50%-át új eszközök vásárlására kell költeni.

A 1.3.1 számú program a cégek külpiacra történő kijutását segíti, a források igénybevételével külföldi kiállításokra és termékbemutatókra juthatnak el a KKV-k. Nehézség azonban, hogy minden pályázathoz három árajánlatot kell begyűjteni.

A GINOP 2. forrásai kutatásra és fejlesztésre használhatók fel. Ez a 2014-2020-as időszakban a vidékfejlesztés mellett a másik kiemelt terület, ráadásul kormányzati ígéretek szerint a pályázatok meg fognak gyorsulni - mondta el Mlynarik Miklós. A pályázatok listáján új elem például a 2.1.4 számú, mellyel innovációs voucherekhez juthatnak a cégek.

A GINOP 3.2.2 program célja, hogy minél több vállalat vezessen be modern, integrált vállalatirányítási rendszert. Erre azonban jóval kevesebb forrás jut, mint az előző ciklusban. Ehhez kapcsolódik a 3.2.3 számú program is, mely mobilalkalmazások fejlesztését támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?