Erre költik Lázárék az uniós milliárdokat

agrarszektor.hu
Kilencven milliárd forintot megközelítő támogatásra írt ki új pályázati felhívásokat a Vidékfejlesztési Programban (VP) a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Kertészeti beruházásokra 66 milliárd, kisüzemi fejlesztésekre 14 milliárd, erdőkárok helyreállítására 6,7 milliárd forintot szánnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kormány januárban határozta meg azt az új pályázati ütemtervet, amely alapján a a Miniszterelnökségnek ki kell írnia az idei pályázatokat a magyar Vidékfejlesztési Programban. A közelmúltban összesen hat új felhívás jelent meg, 90 milliárd forinthoz közelítő - több mint 87 milliárd forintos - összegben. Erdőkárok helyreállítására 6,783 milliárd, üveg- és fóliaházakra 22,5 milliárd, ültetvénytelepítésre és öntözésre 19 milliárd, gomba- és hűtőházakra 22 milliárd, gyógy- és fűszernövény-termesztésre 3 milliárd, mezőgazdasági kisüzemekre 14 milliárd forintot különítettek el.

Január végén - február elején megjelent vidékfejlesztési felhívások (milliárd forint)
Az erdőkárok helyreállítására nyújtandó támogatás: 6,783 (https://www.palyazat.gov.hu/node/57509)
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése: 22,5 (https://www.palyazat.gov.hu/node/57527)
Ültetvénytelepítés, öntözés kialakításának lehetőségével: 19 (https://www.palyazat.gov.hu/node/57515)
Gombaházak - hűtőházak létrehozására, korszerűsítése: 22 (https://www.palyazat.gov.hu/node/57523)
Gyógy- és fűszernövény termesztés fejlesztése: 3 (https://www.palyazat.gov.hu/node/57519)
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése: 14 (https://www.palyazat.gov.hu/node/57531)

A legnagyobb, összességében 66 milliárdos keretre a kertészek pályázhatnak. Március elejétől nyújthatják be pályázataikat azok, akik legalább 6 000 Standard Termelési Értékkel (STÉ) rendelkeznek. A jó minőségű üzleti terv nagy előnyt jelent, hiszen ezzel a maximális 100 pontból 55-t lehet szerezni. Ezen kívül további plusz pontok járnak még, ha a projekt fejlesztendő járásban valósul meg, de a környezeti szempontok érvényesülésére és a munkahelyteremtésre is pluszpontokat jelenthet. A kiírásban előny a minél kisebb méret, hiszen mikrovállalkozásként 15 plusz pontot, míg kisvállalkozásként már csak 5 plusz pontot lehet szerezni. További pontokat lehet még gyűjteni a minőségbiztosítási rendszer alkalmazásával, valamint a TÉSZ/TCS tagsággal.

Ha a pontozásnál a pályázók nem érik el a felhívásokban meghatározott minimum pontot, támogatási kérelmüket elutasítják. Nem támogathatók ugyanis azok a kérelmek, amelyeknél a pontozási tábla alapján adott összpontszám nem éri el a minimális 50 pontot, továbbá az üzleti terv minőségére adható maximum 55 ponton belül a 30-at.

A támogatás mértéke a Közép-Magyarországi régióban 40% a többi régióban pedig 50%. Kollektív beruházásnál további plusz 10% támogatási intenzitás érhető el. A fiatal gazdák hasonló pozitív elbírálás alá esnek, így ők is plusz 10%-kal számolhatnak.

Az elérhető maximális támogatási összegek az egyes felhívásoknál különbözők lehetnek. Így üvegház, fóliaházak, gombaházak és hűtőházak esetén igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni projekteknél maximum 500 millió forint, kollektív projekteknél maximum 1 milliárd forint. Ezzel szemben a gyógy és fűszernövény termesztésnél igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni projekteknél maximum 50 millió forint, kollektívaknál maximum 100 millió forint.

Az ültetvénytelepítésre is eltérő összeget lehet maximálisan lehívni. Ekkor az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni projekteknél maximum 75 millió forint, kollektívaknál pedig maximum 150 millió forint.

Így pályázhatnak a kisüzemek
A kisüzem-fejlesztési pályázatot 2016.03.21.- 2018.03.20 között lehet benyújtani. A kiírás célja, hogy "elősegítse az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és stabilitását". A beadás feltétele, hogy a pályázó igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző naptári évben mezőgazdasági tevékenységből származó mezőgazdasági termelés értéke eléri a 3000 euro STÉ értéket, de nem haladja meg a 6000-et. Vagy ennek megfelelő nettó árbevételt ért el az előző naptári évben, vagy a megelőző három év átlagában. A felhívás szerint amennyiben a pályázónak, nincs megelőző három év átlagában árbevétele, úgy csak az előző naptári év árbevételét kell feltűntetni.

Pályázhatnak a főállású őstermelők, vagy a mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő főállású egyéni vállalkozók, vagy szociális szövetkezetek. A támogatás elnyerése esetén a támogatottak a projekt lezárásáig ezt a minősítésüket kötelesek fenntartani. A pályázatnál előnyt élveznek a munkaerő igényesebb ágazatok valamint a fejlesztendő járásban megvalósuló projektek. A TÉSZ/TCS tagság további plusz pontot jelent. A pályázat pontozása esetén maximálisan 100 pontot lehet elérni, ebből 70 pontot az üzleti tervvel gyűjthetnek be a kérelmezők. Így a minőségi üzleti terv még inkább felértékelődik.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03