Európa lehet a világ legnagyobb repceimportőre

agrarszektor.hu
Megelőzheti Európa a világelső Japánt a repceimport nagyságát illetően, miután várhatóan idén ismét gyengébb lesz a terméseredmény - vélik az Oil World elemzői.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy hónapon belül másodjára módosított európai repce termésvárakozásain a hamburgi székhelyű Oil World mezőgazdasági kutatóintézet, ezzel felülbírálták korábbi prognózisukat, miszerint a 2011-12-es világtermés felülmúlja az egy évvel korábbit.

Lengyelországban, a Független Államok Közössége egyes tagállamaiban és az Egyesült Államokban is gyengébb termést prognosztizál a cég. Az EU-ban kevesebb, mint 18,9 millió tonna repcemag teremhet, 1,7 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál, amely akár 3 millió tonnát is meghaladó importra kényszerítheti a kontinenst. Ez 23 százalékkal nagyobb behozatalt jelentene az egy évvel ezelőtti szinthez képest, és meghaladná Japán importját is.

Ezzel az Európai Unió válna a világ legnagyobb repce importőrévé - közölte a befolyásos elemzőcég.

Miután Kínában és az USA-ban is nő az importszükséglet, Európa növekvő fogyasztása komoly terhet jelent a világ többi termelő országára.

A bejelentés hatására az augusztusi repce ára 1,6 százalékkal, 451,24 euró/tonnára emelkedett Párizsban, amely évi 40 százalékos drágulást jelent, de elmarad még a januári rekord szintektől.

Az Oil World elemzői szerint ugyanakkor a kereslet átterelődhet a repcétől a napraforgómagok felé, utóbbiból 500 ezer tonnával több termést remél a cég. A világ egyik legjelentősebb repcemag termelőjénél, Ukrajnában is jelentős termésmennyiséget vitt el a sok eső, ugyanakkor napraforgóból 200 ezer tonnával többet is learathatnak, megdöntve a 8 millió tonnás rekordot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55