2020. április 4. szombat Izidor

Hírek - Agrárpénzek

Európai Bizottság – Sajtóközlemény: Elindult a közös agrárpolitika létrejöttének ötvenedik évfordulójáról megemlékező kampány

Brüsszel, 2012. január 23. – A mai napon kezdetét vette az Európai Bizottság CAP@50 címet viselő kommunikációs kampánya, amelynek középpontjában az európai integráció sarokkövének számító közös agrárpolitika (KAP) létrejöttének ötvenedik évfordulója áll.
 
 

A KAP öt évtizede biztosítja az európai polgárok számára a biztonságos élelmiszer-ellátást és a vidéki térségek életképességét. Az egy éven át tartó kommunikációs kampány számos kezdeményezést foglal magában: többek között interaktív weboldal indul, vándorkiállítás nyílik, különböző audiovizuális és nyomtatott ismertető anyagok jelennek meg, és számos rendezvényre is sor kerül majd Brüsszelben, illetve az Európai Unió tagállamaiban.

„2012 különösen fontos év számunkra, hiszen amellett, hogy felidézzük az elmúlt ötven év eseményeit, a közös agrárpolitikát érintő új reform kapcsán egyúttal előre is tekintünk” – nyilatkozta Dacian Cioloº mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. „1962-ben az európaiaknak leginkább a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása okozott fejtörést. Az élelmiszer-ellátás biztonsága ma is fontos ugyan, de megjelentek új, például az éghajlatváltozáshoz vagy a természeti erőforrások fenntarthatóságához kapcsolódó aggodalmak is. A mostani kampány e folyamat áttekintésében is segítséget nyújt majd.”

Előzmények

A „Partnerség Európa és a gazdálkodók között” alcímet viselő CAP@50-kampány a mai napon, az uniós intézmények Brüsszelben megtartott közös rendezvényének keretében vette kezdetét. Az esemény százötven meghívott vendég – közöttük a KAP létrehozásában, alakításában, illetve jelenlegi megreformálásában fontos szerepet vállaló uniós politikusok, egykori mezőgazdasági biztosok és más érdekeltek – részvételével zajlott. (Ld. a kampánynyitányhoz kapcsolódó animációs filmet.)

Az Európai Unió hat alapító tagállama a kampány indulása kapcsán – az alábbi helyszíneken és időpontokban – nemzeti szintű események megrendezését is tervezi: Németország (Berlin, január 20.); Olaszország (Verona, február 2.); Franciaország (Párizs, február 27.) és a Benelux-államok (a pontos helyszín még nem ismert, április 4.).

A 2012. év folyamán számos uniós és tagállami szintű rendezvényt tartanak majd, emellett tavasszal útjára indul a témát bemutató vándorkiállítás, amely több uniós intézményben és tagállamban is látható lesz.

A 22 nyelven elérhető, 50 éves a KAP címet viselő interaktív weboldalon megtekinthető a mezőgazdaság és a mindennapok kapcsolatát bemutató kisfilm, valamint Dacian Cioloº mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak a közös agrárpolitika ötven évéről szóló előadása is. A kampány honlapja folyamatos tájékoztatást nyújt majd az Európa-szerte megrendezésre kerülő különböző eseményekről, valamint innen tölthető le az „50 éves a közös agrárpolitika – készen a jövőre” feliratú logó is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu