Európai Bizottság: Új jogszabályok teszik biztonságosabbá és átláthatóbbá az élelmiszer-adalékok használatát

agrarszektor.hu
Új jogszabályok teszik biztonságosabbá és átláthatóbbá az élelmiszer-adalékok használatát Brüsszel, 2011. november 14. - Az Európai Bizottság által elfogadott két jogszabály jóvoltából az élelmiszer-adalékok1 használata hamarosan még a mostaninál is biztonságosabb és átláthatóbb lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Mérföldkőhöz érkeztünk ma az Európai Unión belüli élelmiszer-biztonság megerősítése terén", nyilatkozta John Dalli, egészség- és fogyasztóügyi biztos. "Az élelmiszer-adalékokról szóló két rendelet elfogadása nagy jelentőséggel bír mind az európai polgárok, mind az élelmiszeripar számára, hiszen ezentúl az érintettek könnyebben tájékozódhatnak az élelmiszerekben engedélyezett adalékokról", tette hozzá a biztos. "Dióhéjban összefoglalva, mindez tájékozottabb polgárokat, illetve új innovatív és biztonságos termékek kifejlesztésére képes uniós élelmiszeripart jelent."

A két új rendelet két új jegyzéket vezet be:

Az élelmiszeradalékokra vonatkozó első jegyzék 2013 júniusától alkalmazandó (erre a türelmi időszakra azért van szükség, hogy az uniós élelmiszeripar alkalmazkodhasson az új szabályokhoz). A https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD internetes címen elérhető online adatbázisban is megtalálható jegyzék jóvoltából a fogyasztók, élelmiszer-ipari vállalkozók és a felügyeleti hatóságok egyszerűen meg tudják állapítani, hogy mely adalékok használata engedélyezett egy adott élelmiszerben. 

A második jegyzék az élelmiszer-összetevőkben, mint az egyéb élelmiszer-adalékokban, élelmiszerenzimekben, élelmiszer-aromákban és tápanyagokban használt adalékokra vonatkozik, és húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételt követően alkalmazandó.
A két jegyzék fontos lépést jelent az élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008 decemberében elfogadott 1333/2008/EK keretrendelet végrehajtásában. 

Átláthatóság
Az új jogszabály egyik nagy előnye, hogy átláthatóságot teremt. Ezentúl azon élelmiszer-kategóriák szerint sorolják fel az engedélyezett adalékokat, amelyekben használatuk megengedett. A Bizottság jelentős előrelépésnek tekinti ezt a kategorizálást, mert eddig a régi jegyzékek három különböző irányelv mellékleteiben széttagolva szerepeltek.
Például az új jegyzékből egyértelműen kitűnik, hogy egyes élelmiszer-kategóriák csak korlátozott számú adalék engedélyezett vagy ezek használata egyáltalán nem megengedett. Ilyen élelmiszerek például a natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé.
Más élelmiszer-kategóriák esetén - rendszerint a magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek körében, mint az édességek, snackek, szószok, ízesített italok - viszont számos adalék engedélyezett. 

Az élelmiszer-adalékokban, élelmiszer-enzimekben, élelmiszer-aromákban és tápanyagokban használható adalékok jegyzéke gondoskodik arról, hogy a felsorolt élelmiszer-összetevőkön keresztül ezentúl korlátozott mennyiségű adalékot fogyasszunk.

A jogszabály által bevezetett egyéb módosítások
A két új jegyzék létrehozásán kívül az alábbiakról is rendelkeznek az új jogszabályok:
• az élelmiszerekhez csak meghatározott feltételek mellett adható adalék
• az élelmiszerek kategorizálásakor adalékok világos felsorolása aszerint, hogy milyen élelmiszer-kategóriákhoz adhatók
• az engedélyezett adalékok biztonságosságának teljes körű újraértékelésére vonatkozó program
• az adalékok új használatát kérelmezők számára összeállított egyértelmű iránymutatások és előírások

Általános áttekintés az adalékokról
Az Európai Parlament és a Tanács a 2008-as keretrendeletben határozta meg az élelmiszer-adalékanyagok használatára vonatkozó általános feltételeket, amelyek továbbra is hatályban maradnak. Az adalékokról szóló külön jogszabályok az ebben a rendeletben meghatározott általános keretre, elvekre és célkitűzésekre hivatkoznak. Az adalékok használatával szemben követelmény, hogy biztonságosnak kell lennie, technológiai szükségletnek kell indokolnia, nem vezetheti félre a fogyasztót, és a fogyasztó érdekét kell szolgálnia.

Az adalékok újraértékelése
2010 márciusában a Bizottság az összes engedélyezett adalék újraértékelésére vonatkozó programot fogadott el. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak 2020-ig újra kell értékelnie minden adalékot. Az újraértékelés sorrendjét annak függvényében állapítják meg, hogy mikor került sor az utolsó értékelésre, rendelkezésre állnak-e új tudományos adatok, milyen mértékű az adalék alkalmazása, illetve a lakosság mekkora hányada fogyasztja.
Az újraértékelésnél elsőbbséget élveznek az ételszínezékek. Tizenhét ételszínezék esetében már elvégezték az újraértékelést. A Bizottság három ételszínezéknél már javasolta is a felhasználási mennyiség felülvizsgálatát, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság becslése szerint egyes fogyasztói csoportok túl nagy mennyiséget fogyaszthatnak belőlük. 

Az aszpartám édesítőszer újraértékelését 2012 szeptemberéig elvégzik, mivel az új tudományos adatokat figyelembe véve a listán előre sorolták. 

Iránymutatások és előírások
A Bizottság 2011 márciusában fogadta el azt az intézkedést, amely meghatározza az adalékok új felhasználásának engedélyezéséhez szükséges adatokat. A kért adatok között szerepelnek a kockázatértékeléshez szükséges toxikológiai adatok, valamint annak megerősítése, hogy az adalékok használatát technológiai szükséglet indokolja, nem vezeti félre a fogyasztót és az érdekeit szolgálhatja. 

A leendő kérelmezőknek segítségül a Bizottság kidolgozott egy gyakorlati útmutatót, amely az alábbi internetes oldalon olvasható: (http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/authorisation_application_en.htm). Az útmutatóra támaszkodva a kérelmezők teljes dokumentációt tudnak benyújtani, ezzel is segítve a hatékony ügyintézést. A Bizottság meggyőződése, hogy ez felelős innovációra ösztönözheti az élelmiszeripart.
Jó példa erre a stevia rebaudiana növényből előállított szteviol-glikozid természetes édesítőszer. A Bizottság ma elfogadott egy rendeletet, amely számos élelmiszer-kategória esetén engedélyezi ennek az édesítőszernek a használatát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot felkérték az anyag biztonsági értékelésére. Az értékelés megállapította, hogy az édesítőszer nem rákkeltő, nem genotoxikus, a reprodukciót és fejlődést károsító hatás nem társítható hozzá, és a megengedhető napi bevitelt 4 mg/testtömeg kg/napban határozta meg. A felnőttek és a gyermekek szteviol-glikozid fogyasztására vonatkozó óvatos becslések szerint a megengedhető napi bevitel várhatóan meghaladja majd a javasolt maximális felhasználási mennyiséget.
A fogyasztók biztonsága érdekében a kérelmezett felhasználást és felhasználási mennyiséget felül kellett vizsgálni. A ma elfogadott rendelet e felülvizsgálat eredményét tükrözi.

További információkért látogasson el a következő weboldalra:
http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/index_en.htm

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02