"Ez az ember mindenre képes" - Páni félelem az agrárgurutól

agrarszektor.hu
Tartanak a cseh multimilliárdos Andrej Babistól a lengyel élelmiszergyártók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A lengyel élelmiszergyártók attól tartanak, hogy Andrej Babis, az Agrofert mezőgazdasági és ipari holding tulajdonosa, miután cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter lett, minden eszközt felhasznál arra, hogy kiszorítsa őket a cseh piacról. A multimilliárdos azonban nem csak a cseh piacra koncentrál, hiszen több európai országban - így Magyarországon is - agrároffenzívát indított.

A hazai agrárszektorban rég nem látott változások zajlanak. Amárcius 4-én megrendezésre kerülő Portfolio.hu Agrárium 2014 konferencián első kézből értesülhet az agráriumban végbemenő piaci átrendeződésekről, az iparág jövőjét meghatározó folyamatokról.  A témáról a szektor legnagyobb vállalatainak szakértői, döntéshozói, és az állami szféra vezető képviselői osztják meg véleményüket. Jelentkezzen most!

"A lengyel élelmiszergyártók számára ez rossz hír. Ez az ember mindenre képes. Nagyon aggódunk, mert ez a cseh vállalkozó már két éve könyörtelen harcot folytat a lengyel élelmiszerek ellen" - állítja a Wprost című lengyel hetilapban megjelent írásában Andrzej Gartner, a lengyel élelmiszergyártók szövetségének elnöke.

Andrej Babis nem csak a cseh élelmiszerpiacra koncentrál, hiszen több európai országban is agrároffenzívát folytat. Magyarországon például két éve megvette az egykor szebb napokat látott, ma csődeljárás alatt álló bábolnai IKR Zrt. input-üzletágait, tavaly pedig a New Hollandos mezőgazdasági gépek magyarországi forgalmazási jogát is megszerezte. Ezzel a cseh multimilliárdos nagy erőkkel szállt be a hazai agrárintegrátori piac újrafelosztásába.

A leggazdagabb szlovák és egyúttal a második leggazdagabb cseh állampolgár Babis a lengyel vállalkozók szemében "kemény lobbista" - írja a Wprost. Babis a cseh élelmiszerpiac egyharmadát ellenőrzi, és a lengyelek szerint részesedését szeretné tovább növelni, elsősorban a lengyel behozatal kárára.

"A cseh piacon eladott élelmiszerek mintegy 16 százaléka származik Lengyelországból, mi ezt a piacot lépésről lépésre hódítottuk meg. A csehek nem ruháztak be az élelmiszergyártásba, annak korszerűsítésébe, ehelyett készségesen elfogadták a behozott termékeket. Ennek köszönhetően ma a lengyel élelmiszerek olcsóbbak és jobbak, mint a cseh élelmiszerek" - nyilatkozta a hetilapnak Andrzej Falinski, a lengyel kereskedelmi és szolgáltatási vállalatok szövetségének igazgatója. Úgy véli: Babisnak nem éri meg kockáztatni és beruházni saját vállalataiba.

"Ez az ember tud számolni. És ha az jön ki neki, hogy olcsóbb a külföldi versenytársak akadályozása, mint a kockázatos beruházások megvalósítása, akkor a konkurencia elleni médiakampány mellett teszi le a voksot" - mondta Falinski.

"A legnagyobb aggodalmat nem az váltotta ki, hogy Babis kormányfőhelyettes lett, hanem a cseh pártok közötti koalíciós szerződés, amelyben az áll, hogy a cseh piacon teret kell teremteni a hazai termékeknek" - hívta fel a figyelmet Gartner.

A lengyel vállalkozók szerint ez azt jelenti, hogy a cseh kormány olyan nyomást fejt ki a lengyel termelőkre és kereskedőkre, hogy azok önként távoznak Csehországból.

A szupermarketeknek például elrendelheti, hogy a termékek 30 százaléka hazai eredetű legyen - mutatott rá Falinski. Gartner szerint a csehek a behozatal szigorúbb ellenőrzésével is nagyobb teret biztosíthatnak saját termékeiknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03