Ezek a legjövedelmezőbb agrártevékenységek, ahol a hitelek is landolnak

agrarszektor.hu
Nagyot ugrott a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya. A legtöbb idegen tőkét a szántóföldi termelés igényelte. Feltűnő, hogy az egyéni gazdaságok elsősorban a szántóföldi és kertészeti ágazatokba invesztáltak, míg a társas vállalkozásokban az állattenyésztés is csaknem annyi pénzt bevonását igényelte, mint a szántó. Mindkét vállalkozási formában a baromfitartást látták a leginkább fejlesztésre érdemes tevékenységnek a vállalkozók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárgazdaság hitelállománya 2019. június 30-án 1186,1 milliárd forintot tett ki, amelyből a mezőgazdaságban tevékenykedők hitelállománya 678,1 milliárd forintot, az élelmiszeriparral foglalkozóké 508,1 milliárd forintot jelentett. Az agrárgazdaság hitelállományának több mint fele (53,9 százalék) piaci alapú hitel, fennmaradó hányada (46,1 százalék) pedig kedvezményes hitel formájában került folyósításra - áll a NAIK AKI Pénzügyi hírlevelében.

A hitelállomány a mezőgazdasági társas és egyéni gazdaságok között szinte fele-fele arányban oszlik meg.

Az egyéni gazdaságok hitelállománya 5,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Hitelállományuk 76,4 százaléka beruházási és hosszú lejáratú forgóeszközhitel volt 2019. június 30-án. A kedvezményes hitelprogramokhoz nem kötődő (piaci) hitelállomány 113 milliárd forintot tett ki, amely a teljes hitelösszeg 35 százalékának felelt meg.

A mezőgazdasági egyéni gazdaságokon belül továbbra is a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok hitelállománya volt a legmarkánsabb, részesedése 69,5 százalékot tett ki. Az alágazat hitelállománya 4,2 százalékkal 224,2 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés elsősorban a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek 4,8 milliárd forintos és a folyószámlahitelek 4,9 milliárd forintos emelkedésének tulajdonítható. A szántóföldi növénytermesztők hitelállományához hasonlóan az állattenyésztési szakágazatban is növekedés volt megfigyelhető, 14,4 százalékkal emelkedett a hitelállomány értéke az elmúlt egy év alatt. A kertészeti ágazat hitelállománya 2,2 százalékkal mérséklődött, miközben az egyéb szakágazatok vállalkozásai által felvett hitelállomány 7,3 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

 

A mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások esetében 15 százalékkal, az élelmiszeriparban működőknél 15,3 százalékkal növekedett a hitelállomány az előző év azonos időszakához képest. A teljes hitelállomány 41,6 százaléka a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó cégekhez, 40,3 százaléka az állattenyésztési szakágazatba került. A szántóföldi növénytermesztő társas vállalkozások hitelállománya 21,8 százalékkal nőtt, az állattenyésztési ágazaté egy év alatt 19,3 százalékkal emelkedett. Azon belül is a baromfiágazat hitelállománya 28,2 százalékkal, a szarvasmarha-ágazaté 27,5 százalékkal bővült. A kertészeti ágazat hitelállománya az aktuális negyedévben 10 százalékkal nőtt, ezáltal a hiteleinek értéke meghaladta a 10 milliárd forintot 2019. június 30-án.

 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?