Ezermilliárdot hoztak a termelőknek a falugazdászok

agrarszektor.hu
Mintegy ezermilliárd forint támogatás lehívásában működött közre 2014 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata. A versenyképességi gondokra utal ugyanakkor, hogy az ágazatban felhasznált támogatások meghaladják az elért eredményt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A falugazdászok közreműködésével lehívott ezermilliárd forint támogatásnak jelentős szerepe volt abban, hogy zökkenőmentesen történt az átállás az új Közös Agrárpolitikára - érvelt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetségének közgyűlésén. A kamara tavaly körülbelül 200 jogszabályt véleményezett, amelyek tartalmazták a növényvédő gépek műszaki vizsgálatának egyszerűsítését, illetve az uniós előírások miatt ismét bevezetett vízkészletjárulék és vízszolgáltatási díjnál elért kedvezményeket is. A vízkészletjáruléknál kamarai kezdeményezésre nőtt a térítésmentesség határa évi 50 ezer köbméterre - áll a NAK közleményében.

Az agrárkamara a támogatások lehívásán és a naprakész információk eljuttatásán túl növényvédelmi előrejelző rendszerrel, biztosításközvetítéssel és a BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatással is segíti a gabonatermesztők munkáját. A NAK elnöke szerint a versenyképesség javításához elengedhetetlen az innovatív technológiák alkalmazása, az osztatlan közös tulajdon felszámolása, és a gazdálkodók közötti együttműködés feltételeinek megteremtése. A közelmúltban terjesztették elő a kamara integrációs javaslatát, amelyet társadalmi vitára is bocsátottak. A tervezet a NAK honlapján érhető el, és április 30-ig várják az ezzel kapcsolatos észrevételeket.

Támogatás nélkül nem lenne eredményes a legtöbb uniós tagállam mezőgazdasága. Magyarországon 2015-ben csaknem 800 milliárd forint támogatás érkezett az agráriumba, miközben az adózás előtti eredmény nem érte el az 500 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03