Ezért hiszik sokan azt, hogy trükköznek Lázárék

agrarszektor.hu
Összesen ötször módosította a Miniszterelnökség rövid idő alatt azt az 5,6 milliárd forintos pályázati felhívást, amelyet trágyatároló-építések támogatására hirdetett meg tavaly novemberben az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban. Többen összeesküvés-elméleteket gyártanak a változtatások miatt, mivel a pályázati felhívás még a január 11-i, első beadási időszak megnyílása előtt két-három nappal is jelentősen módosult. A tárca szerint viszont éppen azért volt szükség a sorozatos korrekciókra, hogy a felhívás jobban igazodjon a gazdálkodói igényekhez, és minél többen juthassanak nagyobb összegű forrásokhoz. A változtatásoknak ugyanakkor nem minden termelő örült, mivel a kiszámíthatatlannak tartott módosítások nehezítették a pályázati felkészülést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még január 8-án, az első benyújtási időszak megnyílása előtti napokban is jelentősen módosította a Miniszterelnökség a trágyatárolók megépítésére kiírt pályázatot, amelyet tavaly november 20-án jelentetett meg az összesen 1300 milliárd forintos uniós és hazai forrást közvetítő Vidékfejlesztési Programban. Január 8-án a tárca a felhívás tartalmát és mellékleteit is megváltoztatta, a pályázat közzététele óta pedig további négy alkalommal - igaz, többször technikai jelleggel - is korrigálta a szabályozást.

A trágyatárolós pályázat fontosabb dátumai
11. 20. - A felhívás megjelenése
11. 30. - 1. módosítás: Technikai jellegű módosítás az Általános Útmutatóban
12. 03. - 2. módosítás: A felhívás dokumentációja kiegészült a szakmai mellékletekkel
12. 16. - 3. módosítás: Módosult a felhívás benyújtásának határideje
12. 21. - 4. módosítás: Technikai jellegű módosítás - A felhívás dokumentuma karakterhiba miatt cserélésre került
01. 08. - 5. módosítás: A felhívás tartalmát és a mellékleteket érintő módosítás történt
01. 11. - A beadási lehetőség megnyílása (felhívás szerint, valójában nem lehetett beadni)
01. 15. - A pályázat beadásának tényleges megnyílása
01. 18. - Az elektronikus felület felhasználói kézikönyvének megjelenése

A gazdálkodók pályázataikat - a határidő-módosítást is tartalmazó változtatások nyomán - január 11. és február 12. között nyújthatják be első alkalommal. Az agrarszektor.hu információi szerint viszont január 11-től a pályázatokat ténylegesen nem lehetett beadni, mivel a benyújtást szolgáló elektronikus rendszer csak január 15-én este nyolc óra után vált élessé. Az elektronikus felület kitöltési útmutatója pedig ennél is később, január 18-án jelent meg.

A pályázat-beadási csúszást az agrárszektor.hu-nak a Miniszterelnökség is elismerte. A pályázatok rögzítésére és mentésére már január 11-től lehetőség volt, de a tényleges beadás valóban csak január 15-től kezdődhetett meg. A Miniszterelnökség szerint viszont ez mindenkit egyformán érintett, így emiatt egyetlen pályázót sem érhetett hátrány.

Több érintett termelő ugyanakkor máris valóságos "összeesküvés-elméleteket" gyárt amiatt, hogy a tárca sorozatosan módosította a pályázati feltételeket. Egyesek azért sem örülnek a változtatásoknak, mert ezek kiszámíthatatlanná tették és nehezítették a pályázati felkészülést. Hátrányt okozhatott volna az is, hogy a gazdálkodókat nem értesítették arról, január 11-e után ténylegesen mikor adhatják be pályázataikat. Tavaly például az előző vidékfejlesztési program megmaradt forrásaiból meghirdetett kertészeti géptámogatási keret pár óra alatt kimerült, pedig azt akkor jóval nagyobb keretösszeggel tették közzé..

A Miniszterelnökség ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak azt hangsúlyozta, hogy a változtatásokat éppen a gazdálkodók érdekében hajtotta végre. A minisztérium célja ezzel az volt, hogy minél több gazdálkodó felelhessen meg a feltételeknek és kaphasson lehetőséget a támogatás elnyerésére.

A Vidékfejlesztési Programban megjelenő pályázatokat a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága koordinálja. Az államtitkárság folyamatos egyeztetéseket folytat a szakmai szervezetekkel is. Ez számos előnnyel jár, hiszen ezáltal a felhívások jobban illeszkedhetnek a gyakorlati elvárásokhoz - közölte a tárca.

Később is lehet még elvileg pályázni
A trágyatárolós pályázatokat a gazdálkodók a január 11.-február 12. közötti, mostani benyújtási időszakon kívül az idén még további két alkalommal is beadhatják. A fiatal gazdák pedig 2017-ben további három alkalommal is pályázhatnak majd. A pályázatok esetleges felfüggesztéséről a Miniszterelnökség a beérkező igények, illetve az 5,6 milliárd forintos keretösszeg kimerülésének függvényében dönthet.

A minisztérium kiemelte, hogy az úgynevezett pályázat előkészítő munkacsoportok (pemcs) ülésezése és maga a minőségbiztosítási eljárás is időt vesz igénybe. Ennek ellenére - húzta alá a tárca - a támogatási kérelmek benyújtásának határideje előtt megjelentek a szükséges módosítások.

A Vidékfejlesztési Program kialakításában a 2007-2013-as időszakhoz képest jelentős változás, hogy már nem jogcímek, hanem pályázati felhívások jelennek meg a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keretösszeg felhasználásra. A 2014-2020 közötti ciklusban új, a többi operatív programhoz igazodó egységes eljárásrendet dolgoztak ki, amely az egyszerűsített támogatástípusok kialakítását és az egyszerűsített elbírálást helyezi előtérbe.

A minisztérium szerint a változásokra azért volt szükség, hogy a kis és közepes méretű családi gazdaságok minél szélesebb köre részesülhessen az uniós támogatásokból. A pályázati felhívások előkészítése, megjelentetése és esetleges módosítása során a Miniszterelnökség a gazdálkodók érdekeit veszi figyelembe. Minden esetben a rendelkezésre álló uniós források maximális felhasználása és a gazdálkodók helyzetbe hozása a cél - nyomatékosította a tárca.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?