Ezt ígérik! - Most jönnek a fontos rendeletek

MTI
Január végétől folyamatosan jelennek meg az új uniós Közös Agrárpolitika közvetlen támogatásairól szóló hazai rendeletek - jelentett be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Korábbi információk szerint a tárca összesen hét rendeletet ad ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi területalapú támogatási rendszer (SAPS) elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be - mondta Czerván György egy konferencián.

Kötelező és önkéntes elemek

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, az úgynevezett zöldítés és a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást találjuk meg. 

Felhívta a figyelmet arra a fontos változásra, hogy a jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra, vagyis az, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat és nincs a negatív listán. Az aktív mezőgazdasági termelői státuszt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a közvetlen kifizetések támogatási feltételeként fogja vizsgálni.

Azért vannak kivételek

A rendszer összetettségét jól mutatja, hogy bizonyos feltételek mellett aktív gazdának minősülhet az is, aki ugyan szerepel a negatív listán, de a mezőgazdasági tevékenysége nem jelentéktelen, és/vagy elsődleges üzleti vagy társasági tevékenysége mezőgazdasági, illetve a legalább 20 ha SAPS jogosult területtel rendelkező, vagy az évente 5000 eurót meg nem haladó támogatásban részesülő termelő (negatív) listán szereplő vállalkozás is.

Czerván György jelezte, hogy az új szabályokat tartalmazó rendeletek január végétől folyamatosan jelennek meg, amelyekről a tárca minden esetben tájékoztatást fog adni.
Korábbi információk szerint a minisztérium összesen hét rendeletet ad ki. Emellett a gazdák felkészülése érdekében különböző kézikönyvek készülnek, amelyeket a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé kívánnak tenni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?