2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Agrárpénzek

Ezt kár lenne kihagyni: az igazi profik így kötnek biztosítást

Az idén is tovább nőhet a különböző mezőgazdasági biztosítások népszerűsége hazánkban, a gazdálkodók egyre tudatosabban döntenek az öngondoskodás ezen formája mellett. A szerződések megkötését ugyanakkor nem érdemes tovább halogatni, főként, ha valaki a díjtámogatást is igénybe venné.
 
 

Nem érdemes tétlenkedniük azoknak a gazdáknak, aki még az idén valamilyen agrárbiztosítást szeretnének kötni. Különösen igaz ez azokra, akik a megkötött szerződésekhez állami támogatást is igénybe vennének, írta meg a Magyar Nemzet. Ahogyan az a korábbi években is megszokott volt, az idén is az egységes kérelem benyújtása során kérhetik az érintettek a biztosítás díjához kapcsolódó hozzájárulást. Ennek azonban az a legfőbb feltétele, hogy a termelő már élő biztosítási szerződéssel rendelkezzen, hiszen díjtámogatás csak a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható. Az Agrisk.hu online biztosítási alkusz elemzése szerint azért sem érdemes késlekedniük a gazdálkodóknak a megfelelő konstrukció kiválasztásával, mivel a növények kikelését követően az első 20-25 fokos melegek megjelenéséig érdemes gondoskodni a védelemről.

Az elmúlt években alaposan felértékelődött a biztosítások szerepe. Az állami kárenyhítési rendszer mellett egyre több gazdálkodó látja be az öngondoskodás fontosságát, mivel így tovább csökkenthetik az időjárási viszonyok negatív hatásait. A szélsőséges időjárási körülményekből pedig egyre több van. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az időjárás az elmúlt évben is erősen befolyásolta az egyes növénykultúrák hozamait, a fagy és az aszály mellett a viharok is alapos fejtörést okoztak a termelőknek. Bár az országos jégkármérséklő rendszer működésének köszönhetően a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent a jégverések mértéke, a termelők körében még így is ez az egyik legnépszerűbb biztosítási forma, ahogyan aszálykár ellen is sokan bebiztosították növényeiket az elmúlt évben.

A NAIK AKI adatai szerint a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele elérte a 15,7 milliárd forintot, a károsult gazdák 7,5 milliárd forintos kifizetésben részesültek. Ez utóbbi összeg 38%-kal haladja meg az előző évi szintet. A különböző konstrukciók népszerűségét tovább növelheti, hogy ettől az évtől kezdve kedvezőbb feltételek vonatkoznak a kártalanításra is. Míg korábban az időjárási körülmények okozta terméskiesésnek el kellett érnie a 30%-ot ahhoz, hogy kártalanítást kérhessen egy gazda, ettől az évtől kezdve már a 20%-ot meghaladó hozamcsökkenés után is kérhető kifizetés.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!