Ezt sokan nem tudják: így kell adózniuk a magyar őstermelőknek 2022-ben

Ezt sokan nem tudják: így kell adózniuk a magyar őstermelőknek 2022-ben

agrarszektor.hu
A 2021-es adóévre a NAV által a mezőgazdasági őstermelőknek elkészített bevallási tervezet a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza. A kifizetők őstermelőkről küldött adatai a bevallási tervezetben tájékoztató adatként jelennek meg.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az őstermelőknek elkészített adóbevallási tervezet módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ha a 2021-ben megszerzett éves őstermelői bevétel nem haladta meg az éves minimálbér felét, azaz az 1 004 400 forintot, akkor abból nem kell jövedelmet megállapítania az őstermelőnek, és ezt a bevételt bevallania sem kell. 

Ha Ön az őstermelők családi gazdaságának képviselője, és az alapító szerződés szerint egyenlő arányban részesednek a nyereségből és viselik a veszteséget, akkor Ön és az őstermelők családi gazdaságának többi tagja az őstermelői tevékenységből származó bevételét és - tételes költségelszámolás esetén - azzal kapcsolatos költségét a közösen elért összes bevételnek, illetve összes költségnek a tagok számával történő elosztásával állapíthatja meg, függetlenül attól, hogy a számlák, bizonylatok kinek a nevére szólnak. Az őstermelők családi gazdasága tagjainak azonos adózási módszerrel kell kiszámítaniuk az őstermelői jövedelmet.

Egységes határidő: 2022. május 20. Eddig van lehetőség az adóbevallási tervezet javítására, kiegészítésére, elfogadására vagy az önállóan elkészített 21SZJA bevallás benyújtására, valamint az adó megfizetésére és az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozat leadására.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?