2019. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hírek - Agrárpénzek

Falusi CSOK: vásárlásra 5 millió, felújításra még 5 millió

A korábbi szabályozáshoz képest kedvezőbb feltételt jelentett be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely a falusi CSOK kapcsán, hiszen a támogatás minden olyan 5000 fő alatti településen érvényes lesz, ahol a vizsgált időszakban népességcsökkenés következett be, függetlenül attól, hogy az az országos átlagot meghaladó volt-e. Az intézkedés hatásait a portfolio.hu elemezte.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A falusi CSOK kritériumainak módosításával jelentősen bővül a támogatható települések köre. A mostani bejelentés alapján a támogatás 2373 településen vehető majd igénybe. A falusi CSOK kapcsán egy másik módosítást - egyúttal fontos korlátozást - is bejelentett azonban a Miniszterelnökség vezetője: az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében arról is határoztak, hogy

lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.
Forrás: jofogas.hu

További változás a hagyományos CSOK-hoz képest, hogy az alapterület esetén nem lesz felső négyzetméterkorlát, alsó viszont a gyerekszám függvényében továbbra is lesz, noha arra egyelőre nem derült fény, hogy ezek az eddigiek mintájára 40-50-60 négyzetmétert tesznek-e ki, vagy ebben is várható majd változás. A portfolio.hu szerint a jelenleg ismert feltételek mellet a nagyobb városokból kiköltözők feltehetően továbbra sem fogják a kis lélekszámú településeket othhonul választani, de az pozitív, hogy szélesedik azok köre, akik a támogatást potenciálisan igénybe tudják majd venni.

Ami a másik változást illeti, az, hogy 10 millió helyett csak 5 millió forintot lehet vásárlásra fordítani, feltehetően mérsékelni fogja annak az esélyét, hogy az érintett településeken egyik napról a másikra drasztikus áremelkedés induljon el, jóllehet az átlagnál olcsóbb kistelepüléseken még 5 millió forint is jelentős összeg az ottani lakásárakhoz képest. A portfolio.hu szerint a mostani változtatások finomítják az intézkedés lakáspiaci hatásait, és kiegyenlítettebbé tehetik a támogatás társadalmi hatásait is.
A július 1-jei indulásig ugyanakkor még sok idő van hátra, így elképzelhető, hogy lesznek még további pontosítások a szabályozásban.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu