2019. október 19. szombat Nándor

Hírek - Agrárpénzek

FAO: veszélyben az élelmiszerbiztonság?

A haszonnövények genetikai sokféleségnek 75 százaléka elveszett 1900 és 2000 között, ezért "különös erőfeszítésekre" van szükség a termesztett növények és vadon növő rokonaik sokféleségének megőrzése érdekében, különösen a fejlődő országokban - idéz az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) legújabb jelentéséből az MTI.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A római székhelyű szervezet becslései szerint a mezőgazdasági haszonnövények genetikai sokféleségének háromnegyede már elveszett a múlt században, és a klímaváltozás következtében a kultúrnövények vadon növő rokonai is veszélybe kerülhetnek, veszélyeztetve az élelmiszerbiztonságot.

Azon túl, hogy a termesztett növények diverzitásának háromnegyede már elveszett, a klímaváltozás veszélyezteti a kultúrnövények vadon növő rokonait is. A FAO becslései szerint 2050-ig a földimogyoró, valamint a bab- és burgonyafélék vad rokonainak 22 százaléka kihalhat az éghajlatváltozás következtében.

A FAO szerint a változatosság növelésére tett erőfeszítéseknek jelentős szerepük lehet a 2050-re várhatóan 9 milliárdra növő világnépesség élelmezésében, hiszen az elmúlt években a terméshozamok növekményének 50 százaléka új vetőmagtípusokból származott.

"A termesztett növényeknek több ezer vadon növő rokonuk van, s ezek olyan genetikai titkokat rejtenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak a hőségnek, az aszályoknak, a sósságnak, az árvizeknek és a kártevőknek" - idézi a jelentés Jacques Diouföt, a FAO szenegáli főtitkárát.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu