Fazekas nevezte ki a letartóztatott MVH-s elnökhelyettest

Közvetlenül a miniszterhez tartozott az ügy. Az MVH-elnöke Brüsszelből "nézi" az év legfontosabb agrárkifizetési eseményét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nevezte ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettesét, akit a napokban előzetes letartóztatásba helyeztek az uniós területalapú agrártámogatásokkal kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt. Palkovics Péter, az MVH elnöke az idén nem vesz részt az év legnagyobb hazai agrárkifizetési eseményén, amikor elindítják az ez évi területalapú támogatások első részletének kiutalását.

A kifizető ügynökségként működő MVH elnökhelyetteseit - a hivatal elnökének javaslata alapján - a miniszter nevezi ki, és menti fel - áll az MVH alapító okiratában és ma érvényes szervezeti és működési szabályzatában. Így Fazekas Sándor nevezte ki azt az MVH-s elnökhelyettest is, akit három bűntársával együtt a napokban előzetes letartóztatásba helyeztek az uniós területalapú támogatásokkal kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt.

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a most letartóztatott MVH-vezető Palkovics Péter jelenlegi MVH-elnök kinevezése után érkezett a hivatalba, ahol előbb főosztályvezetőként, majd  mostanáig elnökhelyettesként dolgozott. Mint ismert, Palkovics a korábbi elnök Margittai Miklóst váltotta a hivatal elnöki posztján 2010-ben.

Az MVH az agrarszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy a letartóztatások nem hátráltatják az idei uniós területalapú támogatások kiutalását, amely október 16-tól minden olyan termelőnél megkezdődik, akinél a szükséges ellenőrzések befejeződtek. Az idén is az Európai Bizottság tette lehetővé, hogy az EU-s pénzek 50 százalékát a december elsejei normál kezdési időpont helyett már október közepétől ki lehessen utalni. A jogosultak most hektáronként mintegy 35 ezer forintot kaphatnak, az összes idei előleg-kifizetés pedig elérheti a 170 milliárd forintot is.

Értesüléseink szerint Palkovics Péter - a korábbi évektől eltérően - az idén nem lesz jelen azon az eseményen, amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetői "egy gombnyomással" elindítják az idei területalapú támogatások kiutalását. Úgy tudjuk, a hivatal elnöke brüsszeli útja miatt nem vesz részt az év legrangosabb agrártámogatási eseményén.

Ártatlanok lehetnek a korábban távozott MVH-vezetők
Feltételezhetően nem volt közük a korábban távozott MVH-s vezetőknek a területalapú támogatások visszaélésével kapcsolatos mostani botrányhoz - vélik agrárszakértők. Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, az MVH tavaly október és idén április között öt vezető beosztású munkatárástól vált meg, de a hivatal nem hozta nyilvánosságra, hogy e szakemberek miért távoztak, és nem határolta el őket az időközben kirobbant visszaélési ügytől sem. Ketten eleve korábban váltak meg a hivataltól, mint ahogy - Budai Gyula VM-államtitkár bejelentése szerint - a tárca idén februártól egyáltalán vizsgálódni kezdett volna. Bár a további három szakember éppen olyan MVH-s területeken dolgozott, amelyeknek közük lehet a botrányhoz, szakértők - szemben a korábbi feltételezésekkel - úgy vélik, hogy idén márciusi és áprilisi távozásuk nem kapcsolható a mostani visszaélési ügyhöz.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02