Február elsejétől kezdetüket veszik az agrárkamarai választások

agrarszektor.hu
A kamarai küldöttek listáira az "egy tag-egy szavazat" elve alapján voksolhatnak a választásra jogosultak február 1 és 21. között, a megyéjükben meghirdetett választási helyszínek bármelyikén. A törvény által előírt határidőig közel 200 ezer leendő tag jelentkezett be érvényesen az új kamarába, és szerzett ezáltal jogot a kamarai választásokon való részvételre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országgyűlés a 2012. évi CXXVI. törvényben rendelkezett az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról. A minden eddiginél szélesebb bázison megalakuló új köztestület kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztés minden piaci szereplője - az őstermelőktől a nagyvállalatokig, a termelőktől a kereskedőkig. A jogalkotó célja: erős, egységes és korszerű köztestületet létrehozni a magyar agrárium támogatására, versenyképességének erősítésére és érdekeinek hatékony védelmére.

A törvény szerint az új kamarának az országos kamarai választásokat követően, legkésőbb 2013. március 31-ig kell megalakulnia. Küldötteit, testületeit és tisztségviselőit 5 évre választják, az "1 tag - 1 szavazat" elve alapján. A jelenlegi megyei agrárkamarák a megalakulással egyidőben egyetemleges jogutódlással beolvadnak az egységes országos kamarába. A vidékfejlesztési miniszter a 2013. február 1-21. közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választásokra, amelynek előkészítéséért és lebonyolításáért a Magyar Agrárkamara 20 tagú Átmeneti Elnöksége a felelős.

VÁLASZTÓI NÉVJEGYZÉK

A választói névjegyzékre a törvény szerint azok a tagságra kötelezettek kerülhettek fel, akik 2012. november 30-ig bejelentkeztek az agrárkamarai nyilvántartásba, és megfizették az 5.000,- Ft-os egyszeri regisztrációs díjat. Ennek közel 200 000 leendő tag tett határidőig érvényesen eleget, és szerzett ezáltal jogot a kamarai választásokon való részvételre. (A kamarai tagság természetesen alanyi jogon automatikusan jár azon tagságra kötelezettek számára is, akik november 30-ig nem regisztráltak. A bejelentkezési lehetőség továbbra is folyamatosan él a kamara honlapján, azonban a 2013-as választásokon való részvételre nézve a november 30-i határidő jogvesztő volt.)

A regisztrációs adatok ellenőrzése és a megfelelő adategyeztetések elvégzése után az Átmeneti Elnökség 2013. január 9-i ülésén elfogadta a 2013-as választások választói névjegyzékét, és megállapította a megyénként megválasztható kamarai küldöttek számát. 19 megyében összesen 1230 kamarai küldöttet fognak megválasztani február 1-21. között. A névjegyzék a törvény szerint nyilvános, és 2013. január 18-tól megtekinthető a Magyar Agrárkamara székhelyén. A választói névjegyzékre felkerültek valamint a megválasztható kamarai küldöttek megoszlása megyénkénti bontásban elérhető az Agrárkamara honlapján (www.agrarkamara.hu).

Az Átmeneti Elnökség január 25-ig levélben értesíti a választókat, illetve azokat is, akik valamilyen okból (téves, érvénytelen vagy valótlan adatok megadása miatt) nem kerültek fel a választói névjegyzékre. Ez utóbbiak február 5-ig jogorvoslatért folyamodhatnak az Országos Kamarai Választási Bizottsághoz.

VÁLASZTÁSI SZABÁLYOK

A választások előkészítéséért felelős agrárkamarai Átmeneti Elnökség 2013. január 9-i ülésén elfogadta a 2013-as választások eljárási szabályzatát, amely az "1 tag - 1 szavazat" elvre épül. A dokumentumot Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter január 9-én hagyta jóvá és látta el kézjegyével. A szabályzat teljes terjedelmében letölthető az Agrárkamara honlapjáról.

A voksolás listás rendszerű lesz, azaz a megyei küldött-jelölteket tartalmazó listákra lehet szavazni. Jelöltlista állítására az országos ágazati érdekképviseleti szervezetek és azok országos szövetségei jogosultak (közös lista is állítható). A jelöltállító szervezeteknek megyei küldöttlistáikat 2013. január 21-én kell leadniuk a Magyar Agrárkamara hivatalos helyiségében. A listákat úgy kell összeállítani, hogy az új kamarában összefogott különböző ágazatok érdekeinek arányos képviselete biztosított legyen.

A megyei küldöttválasztásokat február 1-15. között, megyénként több meghirdetett időpontban és helyszínen, közjegyző jelenlétében tartják meg. A szavazás megkönnyítése érdekében a választók az adott megyében bármelyik meghirdetett helyszínen leadhatják szavazatukat. Február 21-én minden megyében pótszavazást tartanak, ahol viszont már csak a választási névjegyzékre pótlólag (fellebbezés után) felkerültek voksolhatnak.
Az egyes megyékben meghirdetett szavazási helyszínek és időpontok január 20-tól megtekinthetők az Agrárkamara honlapján (www.agrarkamara.hu).

A választások után a megyékben 2013. március 9-én tartják majd meg a megyei alakuló küldöttgyűléseket, ahol megválasztják az országos kamarai küldötteket és a megyei kamarai tisztségviselőket. Az új nemzeti agrárkamara országos alakuló küldöttgyűlésére 2013. március 28-án kerül majd sor, ahol az alapszabály elfogadásával és az országos tisztségviselők megválasztásával jogilag is létrejön az új kamara.

A választásokkal kapcsolatos kérdésekben az érdeklődők hívhatják az Agrárkamara telefonos választási ügyfélszolgálatát a 06-80-911-078-as zöld számon, illetve írhatnak a valasztas@agrarkamara.hu e-mail címre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02