2021. április 10. szombat Zsolt

Hírek - Agrárpénzek

Feldman: új támogatási jogcím jön a baromfisoknak!

Háromórás, nonstop tanácskozás zajlott a Baromfi Világnap alkalmából tegnap Budapesten, melyről három cikkben számolunk be (ez az első). Kiderült, hogy a szektornak minden oka megvan az optimizmusra. A fogyasztók bizalommal vannak a baromfitermékek iránt, de a legnagyobb fenyegetés is a vásárlók felől érkezik. Ne gondoljuk, hogy az ördögi hatóságok találták ki az állatjóléti előírásokat a termelők bosszantására. A tárca azonban azzal biztatja az állattartókat, hogy egy újabb támogatási jogcímmel kárpótolja őket azért az összegért, amit az újra notifikált állatjóléti támogatáson buktunk.
 
 

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár a konferencián tartott nyitó beszédében elmondta,  az ázsiai sertéspestis miatt a baromfipiaci kilátások is jók, hiszen ez a két fehérjeforrás egymás helyettesítő terméke, így az egyik iránt megnövekedett kereslet a másikat is felhúzza. Ráaádul a baromfi hosszú távon is stabil piaccal rendelkezik a világban. Ugyanis

nem vonatkoznak rá vallási korlátozások, a vásárlók pedig olcsó és egészséges ételnek tartják.
Feldman Zsolt

Mint mondta, Kína és Thaiföld kész lesz fogadni a magyar baromfitermékeket, és Japánnal is jól haladnak a tárgyalások. A magyar baromfiszektor nagyon erős, a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 14 százalékát adta tavaly, és 150 milliárd forintos külkereskedelmi többletet ért el. A gazdálkodók most valósítják meg azokat a telepkorszerűsítéseket, melyekre 31 milliárd forintos pályázati keretösszeget kötöttek le. Mint ismeretes, a sertés- és a baromfiszektor is részesül notifikált állatjóléti támogatásokkal, de csak az előbbiről sikerült a kifutása előtt Brüsszellel megegyezni, a baromfisok rosszabbul jártak.

Baromfi-állatjóléti célokra tavaly 14,7 milliárd forintot fordított a kormányzat. Idén egy negyedéves késéssel tudtuk meghirdetni a jogcímet, és 12,2 milliárd áll a szektor rendelkezésére. Több mint 2300 kérelem érkezett be a megadott határidőig.

Most a tárca egy olyan „de minimis” konstrukción dolgozik, amely a baromfi- (és a sertés) szektort foglalkoztatási vállalások alapján honorálná a „csekély összegű” támogatási keretből (25 ezer euró/3 év).
Éder Tamás

Éder Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszergazdaságért felelős alelnöke azzal foglalkozott felvezető előadásában, hogy valójában nem a hatóságok azok, akik előírások formájában korlátozzák a termelést, hanem mi magunk, a fogyasztók. Az állatjólét, a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság egyaránt felőlük érkező követelmény. Legyen a termelés hatékony, mégis tradicionális, természet közeli, de mégis olcsó. Ezek az elvárások gyakran egymással ellentétesek– mutatott rá Éder. A fogyasztó azért nem érzi ezt, mert elidegenedett a termeléstől. A magyar gazdák számára pedig külön teher, hogy az itteni társadalmi érzékenység nem azonos fokú a brüsszelivel. A megoldás Éder szerint a szorosabb kommunikálás a fogyasztóval és a transzparensebb működés. Így talán elérhető, hogy a vásárlók empatikusabban forduljanak a termelők felé, és ne fogalmazzanak meg irreális elvárásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu