Fellélegezhetnek a gazdák: többé nem fenyeget az uniós támogatások csúszása

agrarszektor.hu
A sajtó is cikkezett már arról, hogy ha nem sikerül az év végéig megállapodniuk az uniós tagállamoknak a következő ciklus, a 2021 és 2027 közötti időszak közösségi költségvetéséről, akkor veszélybe kerülhet több 2021-re tervezett támogatási program elindítása. A magyar gazdák azonban akkor is támaszkodhatnak gyors, egyszerű és kiszámítható előfinanszírozási forrásra, ha csak jövőre lesz megállapodás a büdzséről, és így 2021 átmeneti év lehet, amelyre még a 2020-as évi szabályok vonatkoznak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A következő uniós költségvetési ciklus programjainak esetleges késéséről szóló sajtóhírek után, nemrég az Európai Bizottság is úgy fogalmazott közleményében, hogy egyre nagyobb szükség van a vezetők stratégiai útmutatására ahhoz, hogy az új programokat 2021. január 1-jén késedelem nélkül el lehessen indítani. Előfordulhat, hogy váratlan helyzetek miatt, a mezőgazdasági vállalkozásoknak év közben likviditási gondjai akadnak, például nincs a vállalkozás számláján elegendő forrás a beszállítók kifizetésére. A likviditási problémák áthidalását segíti az OTP Zöld Kártya - Támogatás faktoring konstrukció, amelyet az OTP Agrár az uniós és állami mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására alakított ki. Fontos információ, hogy az érintettek már nem csak a jövő évre, hanem 2021-re is igényelhetik, tudhattuk meg az OTP közleményéből.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
Az akár két évre is igényelhető OTP Zöld Kártya - Támogatás faktoringnak köszönhetően a gazdáknak nem kell tartaniuk a támogatási programok esetleges csúszásától, továbbra is kiszámítható pályán tervezhetnek. Az áthidaló kölcsön igénylői röviddel a szükséges dokumentumok benyújtását követően hozzájuthatnak az előfinanszírozáshoz"

 - mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese. A konstrukció csaknem 30 uniós és állami támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, amelyeknek 5 legfőbb típusa: az egységes területalapú támogatások (SAPS), a zöldítés, az agrár-Környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, és a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetései. Ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre.

Nagyon gyorsan és gördülékenyen zajlott az OTP Zöld Kártya - Támogatás faktoring igénylése, mondta a 15 éve szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó Oláh Judit. A Hajdú-Bihar megyei családi gazdálkodó két jogcímen nyert támogatást is előfinanszírozott a hiteltermékkel, amelyet telephelye fejlesztésére fordított.

Minden olyan támogatásra jogosult gazdálkodónak bátran ajánlom az előfinanszírozás lehetőségét, akinek valamilyen okból gyorsan van szüksége plusz forrásra. A dokumentáció egyszerű és könnyen teljesíthető. A hitel kiszámítható, rugalmas és nincs szükség banki biztosítékra sem"

 - tette hozzá Oláh Judit. A konstrukció hatékony segítséget jelenthet mindazok számára, akik jogosultak a támogatásra, de például nem elegendő számukra az előleg vagy nem tudják megvárni, amíg megérkezik számlájukra az összeg. A Magyar Államkincstár 2019. október 16-án kezdte meg a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegeinek kifizetését. Év végéig mintegy 200 milliárd forintot fizetnek ki a közvetlen támogatásokból, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése várhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?