Felrobbantak az árak a mezőgazdaságban: durva év a mostani

MTI
Az első három negyedévben a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak, előbbiek 5,8 százalékkal, utóbbiak 4,2 százalékkal emelkedtek 2018 azonos időszakához képest. Így az árviszonyok változása a gazdálkodók jövedelmi helyzetére kedvező hatással volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványa szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdasági termékek közül az alma és a vágósertés termelőiár-indexe a kilencedik hónapban kiemelkedően magas volt, a mezőgazdasági ráfordítások közül különösen a műtrágyaárak és az épületépítéssel és -fenntartással kapcsolatos költségek nőttek jelentősebben. A gabona ára az első három negyedévben 2,6 százalékkal nőtt, ezen belül a búza 5,4 százalékkal drágult, a kukorica ára stagnált. A KSH megjegyzi, hogy a búza ára az év elején még tonnánként 60 ezer forint volt, szeptemberben pedig már csak 49 300 forint. A kukorica esetében nem volt ekkora mértékű ármozgás, az év eleji 46 330 forintról csökkent 42 400 forintra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A gyümölcsök ára 4,5 százalékkal emelkedett 2018 első három negyedévéhez képest. Szeptemberben az alma árindexe már 42 százalékos növekedést mutatott, de az év eleji alacsony árindexet még nem tudta kompenzálni. A zöldségfélék ára 17 százalékkal nőtt január-szeptemberben éves bázison, de szeptemberben az idén először árcsökkenést mért a KSH. Év eleje óta a vöröshagyma másfélszeresére drágult, a paradicsom pedig 16 százalékos árnövekedést mutatott.

Az élő állatok ára 7,6 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, ami a sertésár 16 százalékos emelkedésének következménye. A vágósertés árnövekedése szeptemberben már 30 százalék volt, felvásárlási ára ekkor elérte kilogrammonként a 492 forintot a KSH kiadványa szerint.

Az első három negyedévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 4,2 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás 4,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,0 százalékos növekedéséből adódott. A takarmányok ára 4,8, ezen belül az egyszerű takarmányoké 4,7, a keveréktakarmányoké 4,8 százalékkal nőtt. A takarmányok közül a legnagyobb mértékben a sertéstakarmányok ára emelkedett (10 százalékkal) a bázisidőszaki alacsony árak miatt. A KSH megjegyzi, hogy az elmúlt három hónapban a sertéstakarmányok ára már csak kis mértékben nőtt.

A műtrágyaárak 12 százalékkal lettek magasabbak, az egyszerű műtrágya 14 és az összetett műtrágya 8,4 százalékos drágulása nyomán. Az elmúlt három évben az idei első negyedévében voltak legmagasabbak a műtrágyaárak, azóta folyamatos csökkenést mér a KSH. A növényvédő szerek 3,2, az állatgyógyászati készítmények 5,2 százalékkal drágultak. Az energia és kenőanyagok ára 1,4, ezen belül az üzemanyagoké 1,8 százalékkal lett magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 9,8, a gépberuházásoké 2,2 százalékkal nőtt - derül ki a KSH összeállításából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03