Fontos bejelentést tett az Agrárkamara: ez rengeteg magyar gazdát érinthet

Fontos bejelentést tett az Agrárkamara: ez rengeteg magyar gazdát érinthet

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata országszerte közreműködik a hétvégi viharok miatt a termelőeszközökben keletkezett károk felmérésében. Emellett a falugazdászok a növénykultúrákban keletkezett károk időbeni bejelentésében is segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hétvégi vihar a mezőgazdaság terén a fóliás kertészetekben okozta a legnagyobb károkat - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az agrártárca megkezdte annak vizsgálatát, hogy költségvetési átcsoportosítás révén hogyan lehetne rendkívüli, közvetlen támogatási lehetőséget biztosítani a kárt szenvedett gazdálkodóknak, túlmenően a kiterjedt mezőgazdasági kockázatkezelési (kárenyhítési alap), illetve krízisbiztosítási rendszeren. A pontos helyzetkép felmérése érdekében a NAK falugazdászainál lehet jelezni a fedett növénytermesztő eszközökben keletkezett károkat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kamara kér minden érintett gazdálkodót: ha a vihar miatt az elsődleges mezőgazdasági termék előállítását közvetlenül szolgáló termelőeszközeiben kár keletkezett, haladéktalanul keresse fel falugazdászát, és tegye meg a kárbejelentését. A NAK falugazdászainak elérhetősége: https://www.nak.hu/kamara/ugyfelszolgalat-es-falugazdaszok. A bejelentéshez vigyék magukkal a birtokviszonyt igazoló dokumentumo(ka)t - pl. különösen főkönyvi kivonat, beszerzési számla, támogatáskifizetési kérelem -, valamint a termelőeszközben okozott kár bekövetkezését, időpontját és a keletkezett kárt igazoló dokumentumot (különösen fotó bizonyíték, igazságügyi szakértői vélemény, biztosítói kárfelmérési jegyzőkönyv).

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá a fólia alatti növénykultúrában keletkezett károk ellentételezésére segítséget jelent a kárenyhítési alap, a káresemény után 15 napja van a termelőnek a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén bejelentést tenni. A falugazdászok ebben is készséggel segítenek a gazdálkodóknak. A termelőeszközökben (így többek közt a fóliában is) keletkezett károkat a tavaly elindított mezőgazdasági krízisbiztosításban is van lehetőség kezelni. Az abban részt vevő gazdálkodó kaphat kompenzálást, ha a kára idei évi jövedelmének csökkenése a 30%-ot meghaladja. Ebbe a rendszerbe idén is lehet jelentkezni, február 1. és február 28 között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?