2019. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Hírek - Agrárpénzek

Fordul a trend: nem tesz jót az agrárpiacon a globális túltermelés

Trendfordulót jelez a mezőgazdasági árak növekedésének lassulása. A világszintű túltermelés miatt fokozatosan csökkenő árakra lehet számítani a növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt, amivel szemben a magyar gazdák csak hatékonyságnövelő beruházásokkal vehetik fel a versenyt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 2,6 százalékkal, az élő állatok és állati termékek ára pedig 1,4 százalékkal nőtt - írja közleményébe a K&H Bank Zrt. Hosszabb távon értékelve az árváltozást, jól látszik, hogy a 2016-ban gyakorlatilag beszakadt mezőgazdasági árak után 2016 végén-2017 elején trendforduló történt, és egy olyan áremelkedés kezdődött, ami pótolta az elmúlt időszak veszteségeit és rendbe tette az ágazatot.

A tavalyi évre ennek megfelelően a növekedés volt jellemző, ami egyúttal világszinten is a készletek feltöltődését eredményezte - közölte Tresó István, a K&H főosztályvezetője. A gabonakészletek talán soha nem voltak ilyen magas szinten, a sertéstenyésztés beindult, és a tejiparban is túltermelés mutatkozik.

Habár most még viszonylag magasan vannak az árak, a globális túltermelés fordít majd az eddigi növekvő trenden, és a továbbiakban nem várható az árak tartós emelkedése – hangsúlyozta a szakember. Sokkal inkább stagnálásra vagy akár árcsökkenésre kell felkészülni, és mivel jelenleg a piacon egyértelműen forrásbőség van, a magyar gazdáknak nincs más lehetőségük, mint hatékonyságnövelő beruházásokkal felkészülni a jelenleginél alacsonyabb felvásárlási árakra - állapította meg..

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu