Francia búzahozam: nem is olyan rossz, mint gondoltuk

agrarszektor.hu
Franciaország aszály sújtotta búzamezői úgy tűnik, a legrosszabb várakozásokat is felülmúlják, köszönhetően az utóbbi időszak jótékony esőzéseinek - állítják a francia Offre Demande Agricole elemzői a mostani aratási időszakról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A dél-francia területekről érkező szüreti eredmények szerint a búzatermés évről-évre 22 százalékkal csökkent, amely az elmúlt 50 év legnagyobb aszályának volt köszönhető. Párizsban például kevesebb, mint 1mm eső esett március és május között az átlag 65 mm-hez képest.

Az ODA szerint ez a gyengülő tendencia a francia étkezési búzahozamban (ami amúgy az EU-n belül a legjelentősebb búzatermő terület) nem vetíthető ki nemzetközi átlagra, mert az össztermőföldek 15 százalékáról tudunk még csak eredményt.

Ha viszont a Párizstól északra található legfőbb búzatermő területeket nézzük, (ahol kicsit később érik a búza), már sokkal kedvezőbb a helyzet. A júniusi esőzések helyrehozták a kiszáradt búzakalászokat, a búzaszemek száma megnőtt, nagyobbak és nehezebbek lettek, a termés növekedett. Alexis Pouy, az ODA brit szervezetének ügyvezető igazgatója így fogalmazott: "Arról a búzáról, amit mi halottnak hittünk, kiderült, nagyon is él."

Észak és Dél

Az ODA, habár előrejelzéseit az idei búzatermésre vonatkozóan 31 tonnáról 32,2 tonnára módosította, továbbra is 11, 5 százalékkal a tavalyi termés alatt jósolja a termést.. A FranceAgriMer, mint hivatalos földművelésügyi oldal pedig ezt a csökkenést 13 százalékra becsli.

Az ODA első eredményei szerint az eddig learatott termés magas fehérjeszintű (12-13 %), és az átlagosnál nagyobb súlyú is. A gabonanövények kedvező minőségét már a repce esetében előre lehetett látni az északi területeken, melynek piaci kibocsátása körülbelül 4, 8 tonnára tehető.
"Minél északabbra történik az aratás, annál jobb minőségű a gabona." - nyilatkozta Mr Pouy az Agrimoney.com-nak.

Tél a nyár ellen

Az őszi árpa hozama az aratás 2/3-át teljesítve körülbelül 12, 5 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly, a maláta 80-90 %-ban learatva pedig úgy fest, tartja a szintet.

"Az őszi árpát kevésbé károsította a száraz, csapadékmentes tavasz. Meglehet, hogy a tavaszi árpa lesz az, amelyik inkább kárát látja" -  tette hozzá Mr Pouy.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03