Függünk Brüsszeltől: ha nem fizetnének, mindenki veszteséges lenne

agrarszektor.hu
A 2020 utáni európai uniós támogatási rendszer bizonytalanságai és az egyre erősödő piaci verseny rávilágítanak arra, hogy javítani kell a versenyképességet az agráriumban. Ma a legtöbb gazdálkodó veszteséges lenne, ha az összjövedelemből levonjuk a támogatások összegét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az európai uniós agrártámogatások várhatóan 2020 után is megmaradnak, azonban rendszerük, a források lehívásának feltételi átalakulhatnak - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a szervezet közleményes szerint. A közvetlen támogatásoknál a jelenleginél is fokozottabb hangsúly kerülhet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, a beruházási támogatásoknál pedig megnőhet a visszatérítendő források hányada.

Győrffy Balázs szerint az agrártámogatások körüli bizonytalanság, az egyre fokozódó piaci verseny, illetve az Európai Unió tervezett szabadkereskedelmi megállapodásai miatt kulcsfontosságú a gazdák versenyképességének javítása. Ha a magyar agrártermelők által előállított összjövedelemből levonjuk a támogatásokat, negatív eredményt kapunk. A NAK elnöke szerint ahhoz, hogy a gazdálkodók kevésbé legyenek kitettek a változó támogatási rendszernek, és akkor is talpon tudjanak maradni, ha beszűkülnek ezek a források, több területen is gyökeres szemléletváltásra van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03