2021. február 26. péntek Edina

Hírek - Agrárpénzek

Garancia a versenyképes agráriumért

Az agrárium hitelállománya az elmúlt években nagymértékben nőtt, és ehhez jelentősen hozzájárult az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása is. Az ágazatban működő mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások – köztük a legkisebb őstermelők, családi gazdálkodók is - számíthatnak hitelfelvételük során az alapítvány kezességére, mint a hitel felvételt lehetővé tevő vagy kiegészítő fedezetre. Dr. Herczegh Andrást, az AVHGA ügyvezető igazgatóját kérdeztük a kezességről és a mezőgazdaság finanszírozásáról.
 
 

Mely vállalkozásoknak tud az alapítvány kezességet nyújtani?

A fókuszban a mezőgazdaság vállalkozásai állnak, számukra a legkedvezőbb feltételeket tudjuk biztosítani. Ideértve természetesen az élelmiszeripart és más olyan tevékenységeket, amelyek a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódnak, mint például a vetőmag- és takarmány-előállítás, a műtrágyagyártás vagy a mezőgazdasági gépgyártás. A kisebb gazdálkodók azok, akik nem rendelkeznek megfelelő tőkével a beruházások megvalósításához, sokuknak a működéshez szükséges forgótőke biztosítása is nehézséget okoz. A kisgazdaságok segítése a vidéki életminőség javítása, a munkahelyek fenntartása miatt egyaránt fontos. Az AVHGA kezessége mellett a pénzügyi intézetek sokkal nyitottabbak a finanszírozásukra. A szektor szereplői közül ugyanakkor a nagyobb vállalkozások finanszírozására, támogatására is szintén szükség van elsősorban a stabil élelmiszer-ellátás, valamint a hatékony, nemzetközileg versenyképes termelés miatt.

Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója

A kezesség bevonása milyen kedvezményeket biztosít a vállalkozások számára?

A kezességnek számos gyakorlati előnye van. Amellett, hogy növeli a bankok hitelezési hajlandóságát, a vállalkozásnak kevesebb saját fedezetet kell bevonnia, sőt akár fedezet nélkül, nagyobb összegű hitelhez is hozzájuthat, vagy hosszabb futamidővel vehet fel hitelt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az általunk nyújtott kezességvállalás általában állami támogatásnak minősül, ezért az ügyleteknek különböző jogszabályi feltételeknek kell megfelelniük. Az alapítványi tevékenység sikerét mutatja, hogy jelenleg közel 20.000 ügyletet garantálunk, amely 320 milliárd forintnyi hitelt jelent. A garantált hitelállomány az elmúlt években háromszorosára növekedett, nagyon megnőtt az igény a kezesség iránt. Az alapítvány kezességi állományának 85 százalékát teszik ki a mikrovállalkozások hitelei, ebben a szegmensben volt megfigyelhető a legdinamikusabb növekedés.

Hogyan juthatnak hozzá a vállalkozások a kezességhez?

A kezességet mindig a finanszírozó hitelintézet igényli az alapítványtól. Számos banki, takarékszövetkezeti hiteltermék létezik, amelynek részét képezi a kezesség, ezeknél nincs szükség külön finanszírozói döntésre a kezesség bevonásához. Más esetekben általában a pénzügyi intézmény kezdeményezi az AVHGA bevonását, de a vállalkozás is kérheti azt a hitelfelvételnél, amennyiben kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kíván hitelhez jutni.

Az agrárhitelek növekedése szembetűnő, ezzel együtt hogyan ítéli meg az agrárfinanszírozás helyzetét?

A hitelintézetek körében egyre népszerűbb az ágazat: a legtöbb finanszírozó kínál speciális agrárkonstrukciókat, és az Agrár Széchenyi Kártya iránt úgyszintén nagy a kereslet. Igaz ez annak ellenére, hogy a mezőgazdaságnak sajátos jellemzői vannak, emiatt a finanszírozása is eltérő más ágazatokhoz képest. Az egyik alapvető különbség a szezonális forrásigény, hiszen a kiadások szinte folyamatosan jelentkezhetnek, ugyanakkor van, amikor jövedelemtöbblet keletkezik. Emellett jelentős az időjárásnak való kitettség, ami az elmúlt években egyre jelentősebb bizonytalansági tényezővé vált. A támogatásfüggés ugyancsak jellemző az agráriumra, a beruházások mozgatórugói például egyértelműen a vissza nem térítendő támogatások.

Nemzedékváltás és folyamatos fejlesztés

Hogyan látja a Vidékfejlesztési Program alakulását?

2019 a beruházások éve lesz, a Vidékfejlesztési Programban (VP) már megítélt 620 milliárd forint összegű beruházási célú támogatásnak köszönhetően. Az alapítvány szerepvállalása itt kimagasló, ez idáig a VP-nyertes ügyfelek 22%-a mögött állunk kezességgel. Az alapítvány segíti az ágazatban az innovációt, a precíziós gazdálkodást és a digitalizáció elterjedését. Fontos még a nemzedékváltás, a fiatal gazdák támogatása, hiszen a kezdő vállalkozások hitelhez jutása mindig nehézkesebb.

Milyen kihívásokkal kell szembenézni a következő években?

A Közös Agrárpolitika most formálódó támogatási rendszere minden bizonnyal kihat majd az ágazat finanszírozására. Az alapítvány azt szeretné elérni, hogy a gazdálkodók stabilan, kiszámíthatóan jussanak forrásokhoz, és a pénzügyi intézmények kedvező finanszírozási feltételeket kínáljanak számukra. Az agrárkormányzat kiemelt célnak tartja a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelését és az ágazat versenyképességének javítását. Fontos lenne, hogy a vállalkozások egyre nagyobb hányada támogatás nélkül is képes legyen beruházásokat megvalósítani, így ne csak az európai uniós költségvetésben biztosított támogatásokra számítsanak, hanem folyamatos legyen az ágazat fejlesztése. Ehhez fel kell építeni egy erős, hitelképes banki ügyfélkört, a hitelintézeteknek pedig rendelkezniük kell az agrárium speciális finanszírozási igényeit kielégítő, megbízható szaktudással.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu