2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Hírek - Agrárpénzek

Gazdálkodási napló: itt az új ingyenes szoftver

Új, ingyenes számítógépes programot dolgozott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdálkodási naplókra (GN). A szoftver nem csak a kitöltésben működik közre, hanem több más funkciójával is könnyítheti a naplóvezetésre kötelezett gazdálkodók munkáját.
 
 

2015-től egyre több agrártámogatás elnyerésének feltétele, hogy a termelők gazdálkodási naplót vezessenek – állapítja meg a NAK közleménye. Ez érvényes a nitrátérzékeny területen gazdálkodókra is, így a GN-kötelezettség ma már a termelők mintegy kétharmadát érinti. A különböző támogatási formákhoz más-más gazdálkodási naplót kellett alkalmazni, amelyeket 2016. január 1-től egységesítettek.

A kamara új, ingyenes programot dolgozott ki, amely minden támogatási forma naplóvezetési előírásainak megfelel – derül ki a közleményből. A szoftver nem csak a napló kitöltésében segítheti a gazdálkodókat, hanem az abban rögzített adatok alapján elkészíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé kötelezően benyújtandó adatszolgáltatásokat.

A gn.nak.hu címen elérhető szoftver lehetőséget biztosít arra is, hogy a termelő nyomon kövesse a gazdaságával kapcsolatos információkat, például kimutatásokat készítsen a vetésterület méretéről, az inputanyag-felhasználásról vagy a hozamokról. A szoftver jelzi a gazdáknak a fontos határidőket és figyelmeztet a bejelentésköteles események időpontjára. A program a későbbiekben alkalmas lesz arra is, hogy a talajvizsgálati adatok alapján összeállítsa a kötelező tápanyag-gazdálkodási tervet, jelenleg mérlegalapú tápanyag-gazdálkodási terv készíthető vele.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu