2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Agrárpénzek

Génmanipulált vetőmagpiac: nagyot szelt a DuPont

A génmanipulált vetőmagpiac egyik legnagyobb vállalata, az amerikai DuPont mind a kukorica, mind a szója vetőmag piacán növelni tudta részesedését. Ezzel egy időben a Monsanto is cáfolta legújabb, SmartStax elnevezésű kukorica vetőmagja gyenge terméshozamával kapcsolatos korábbi állításokat.
 
 

DuPont csoporthoz tartozó Pioneer Hi-Bred vetőmagház Észak-Amerikában a kukorica vetőmagpiac több, mint egyharmadát tudhatja magáénak: piaci részesedését 3 százalékponttal, 35 százalékra növelte.

Ugyanez az arány a szójabab piacon 31 százalék, ami 5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

Paul Shickler, a Pioneer elnöke szerint sikerükre több éves stratégiájuk a magyarázat, melyben elsősorban kutatás-fejlesztésre, az eladóhelyi reklámok, és jelenlét erősítésére, valamint a gazdálkodók támogatására fókuszálnak.

A teljes DuPont cégcsoport – amely vetőmagokon, és egyéb mezőgazdasági termékeken kívül építőanyagokat is készít – harmadik negyedévben 367 millió dollár adózott eredményt ért el, szemben az előző év hasonló időszaki 409 millió dolláros eredményével. Ez részvényenként 40 cent adózott eredményt jelent, öt centtel alacsonyabbat, mint egy évvel ezelőtt.

A szakértők korábban ennél is alacsonyabb, 34 centes részvényarányos eredményre számítottak. A cég a várható áremelkedésnek, forgalombővülésnek és hatékonyság növelésének köszönhetően részvényenként 3,1 dollárra emelte az idei évre várt eredményét, szemben a korábbi 2,99-3,05 dolláros várakozással.

Mit mutat a terméshozam

A DuPont eredmény beszámolójára nem sokkal azután került sor, hogy az amerikai rivális Monsanto is bejelentette: legújabb kukorica vetőmagja megfelelő terméshozamot biztosít. A SmartStax hibrid kukorica vetőmag terméseredményeit közel 4 ezer esetben vetették össze a YieldGard VT Triple elnevezésű hibriddel, mely alapján hektáronként 4 bushellel nagyobb az új vetőmag terméshozama.

Az európai versenytárs Syngenta is hasonló hírekről adott számot két hete: mely szerint genetikailag módosított kukorica vetőmagja hektáronként 10 bushellel magasabb termésátlagot biztosított USA-szerte két másik, meg nem nevezett rivális terméknél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!