2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Agrárpénzek

Génmódosított vetőmag Somogyban - egymilliárdos kár

Több mint 3000 hektárnyi virágzásban lévő kukoricát kell kiszántani napokon belül Somogyban, mert az előzetes vizsgálatok szerint génmódosított vetőmagot vetettek rajta. Így közel egymilliárd forint kár érheti az érintett nyolc gazdát.
 
 

A nyilvánosan meggyanúsított két cég - a Pioneer és a Monsato - viszont vitatja a hivatal vizsgálati eredményeit. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a termelők valamilyen módon meg fogják kapni a kártérítéseket.

A VM közleménye szerint nemzetstratégiai érdek Magyarország GMO-mentességének fenntartása, ezért idén április 27-én a vidékfejlesztési miniszter a vetőmagoknál fokozott GMO-ellenőrzést rendelt el. Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendeli el.

Az MgSzH július 4-ei vizsgálati eredménye GMO-szennyeződést talált a DKC 5311 fajta kukoricahibrid H-8-001/0717 fémzárszámú vetőmagtételben. Az MgSzH eddig 2,5 ezer hektáron rendelt el megsemmisítéseket, mert a vetőmagmintákban GMO-szennyezettséget talált.

A Kormány szándéka, hogy a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen, ezért kezdeményezte a Büntető Törvénykönyv és a jogszabályok módosítását a szigorú büntethetőség érdekében. A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség. A kártalanításról, a megsemmisítések lebonyolításáról valamint további termelők határozatban történő kiértesítéséről a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal intézkedik – írja az Agroline.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu