2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

Goldman Sachs: év végén már csökkenhetnek az élelmiszerárak

A Goldman Sachs előrejelzésében a határidős árutőzsdei árak csökkenését vetíti előre, amely gátat szabhat az élelmiszerárak hónapok óta tartó emelkedésének. Az elemzőcég szerint akár már év végén beköszönthet az élelmiszer-defláció, köszönhetően többek között a bőséges amerikai kukorica-termésnek.
 
 

A befektetési bank várakozásai szerint ősszel ugyan még emelkedni fog az agrárkosár ára az egy évvel korábbi árszinthez képest, azonban decemberben már fordulatot vehet a piac. 2011 végén hozzávetőleg 7 százalékkal alacsonyabbak lehetnek az élelmiszerárak, mint előző év végén – közölte a Goldman Sachs.

A G20-ak csoportja múlt héten kiadott kommunikációjában az élelmiszerárak letörését javasolta, ugyanakkor lehűtötte a bioüzemanyagok, és gabona-export ellen kardoskodókat.

A Goldman elemzése aztán látott napvilágot, hogy az USA mezőgazdasági hivatala (USDA) csütörtökön meglepően pozitív adatokat közölt az idei gabonatermésről, azonnali csökkenést eredményezve a határidős piacokon.

Az USDA becslései szerint a tavaszi kukoricatermés a második legmagasabb lehet a második világháború óta, ráadásul a tavalyi termésből is több maradt raktáron, mint korábban remélték. Ezzel jelentősen csökkent annak esélye, hogy az USA 2011-12-es kukorica külkereskedelmi egyenlege negatívba forduljon.

A bank a három hónapos lejáratú határidős kukorica kontraktusok árára vonatkozó becslését bushelenként 5,9 dollárra csökkentette.

Ami a búzatermést illeti, az USDA semlegesen nyilatkozott a várható terméseredményekről, azonban a Goldman szerint a kukorica árának csökkenése a búzára is kihathat.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!