Goldman Sachs: év végén már csökkenhetnek az élelmiszerárak

agrarszektor.hu
A Goldman Sachs előrejelzésében a határidős árutőzsdei árak csökkenését vetíti előre, amely gátat szabhat az élelmiszerárak hónapok óta tartó emelkedésének. Az elemzőcég szerint akár már év végén beköszönthet az élelmiszer-defláció, köszönhetően többek között a bőséges amerikai kukorica-termésnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A befektetési bank várakozásai szerint ősszel ugyan még emelkedni fog az agrárkosár ára az egy évvel korábbi árszinthez képest, azonban decemberben már fordulatot vehet a piac. 2011 végén hozzávetőleg 7 százalékkal alacsonyabbak lehetnek az élelmiszerárak, mint előző év végén - közölte a Goldman Sachs.

A G20-ak csoportja múlt héten kiadott kommunikációjában az élelmiszerárak letörését javasolta, ugyanakkor lehűtötte a bioüzemanyagok, és gabona-export ellen kardoskodókat.

A Goldman elemzése aztán látott napvilágot, hogy az USA mezőgazdasági hivatala (USDA) csütörtökön meglepően pozitív adatokat közölt az idei gabonatermésről, azonnali csökkenést eredményezve a határidős piacokon.

Az USDA becslései szerint a tavaszi kukoricatermés a második legmagasabb lehet a második világháború óta, ráadásul a tavalyi termésből is több maradt raktáron, mint korábban remélték. Ezzel jelentősen csökkent annak esélye, hogy az USA 2011-12-es kukorica külkereskedelmi egyenlege negatívba forduljon.

A bank a három hónapos lejáratú határidős kukorica kontraktusok árára vonatkozó becslését bushelenként 5,9 dollárra csökkentette.

Ami a búzatermést illeti, az USDA semlegesen nyilatkozott a várható terméseredményekről, azonban a Goldman szerint a kukorica árának csökkenése a búzára is kihathat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?