Gyors segítség a tavaszi munkákhoz: így akár két nap alatt pénzhez juthatnak a gazdák

Gyors segítség a tavaszi munkákhoz: így akár két nap alatt pénzhez juthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
A gazdálkodók már akár két nap alatt is hozzájuthatnak az idei évi mezőgazdasági támogatások jelentős részéhez, így pénzügyi nehézségek nem hátráltathatják a felkészülést a tavaszra. Az OTP Agrár megújult konstrukciójával már 35 féle támogatás előfinanszírozható, - tekintettel a két éves uniós átmeneti időszakra - a korábbi támogatási keretek szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei és a következő év átmeneti időszak lesz a 2023-tól induló új uniós Közös agrárpolitika (KAP) bevezetése előtt. Az Európai Unió Tanácsának decemberi döntése alapján ezért a mostani közvetlen agrár-támogatások az új uniós költségvetés terhére továbbvihetők. Ezek a támogatások, kiegészülve a hazai forrásból finanszírozott egyes támogatásokkal, így 2021-ben és 2022-ben továbbra is elérhetők.

E források jelentős részének gyors hozzáférését és felhasználását segíti az OTP Agrár megújult konstrukciója, az OTP Támogatások Faktoring. A mezőgazdasági vállalkozások a támogatási jogosultságuk alapján igényelhetik ezek előfinanszírozását, így hamarabb hozzájuthatnak az utolsó negyedévtől esedékes támogatási összegek jelentős részéhez.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a konstrukció akkora rugalmasságot biztosít partnereik számára, hogy 50 millió forint alatti kérelmek esetében már 2 nap alatt hozzájuthatnak az igényelt forráshoz. A szakember szerint fontos azonban kiemelni, hogy a futamidő alatt semmilyen költség nem terheli az ügyfeleket, csak a támogatások tényleges folyósításakor.

A konstrukció csaknem 35 uniós és nemzeti támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható, és ahogy a jogosultak akár többféle támogatást is igénybe vehetnek, úgy többet is előfinanszírozhatnak egyszerre

- mutatott rá Szabó István.

Bizonyos jogcímek esetén nem csak 1, hanem akár 2 éves időszakra is előfinanszírozhatják támogatásaikat az erre jogosult agrár-vállalkozások. A konstrukció további előnye, hogy nem szükséges hozzá ingatlanfedezet vagy más biztosíték, elegendő a támogatási jogosultság igazolása. A lehetőséggel tehát élhet minden őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó, illetve mezőgazdasági társas vállalkozás, ha jogosult a mezőgazdasági támogatásokra.

Szentpétery Szabolcs, a BHV Mg. Kft tulajdonos-ügyvezetője, aki már négy éve él az előfinanszírozás lehetőségével, elmondta, hogy az előfinanszírozási konstrukcióval rugalmasabban tervezheti meg a pénzügyi gazdálkodását. Az államkincstár által megítélt összegeket már azok átutalását megelőzően felhasználhatja, a számára legkedvezőbb időpontban.

A konstrukció igénylése egyszerű folyamat az OTP Banknál, nem igényel hosszú adminisztrációt, az ügyintézés minden alkalommal gyors és rugalmas

- tette hozzá Szentpétery Szabolcs.

Az OTP Bank több mint másfél évtizede kínál partnereinek támogatás-előfinanszírozási konstrukciókat, tehát e téren is komoly tapasztalatokra tett szert a hitelintézet, amelynek ügyfelei évről évre egyre többen élnek a gyors, egyszerű és kiszámítható konstrukció lehetőségével. A legtöbben az egységes területalapú támogatásuk (SAPS) előfinanszírozását igénylik, de a zöldítés, valamint az állattartással kapcsolatos támogatások lehívása is egyre népszerűbb.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A konstrukció részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Csoport fenntartja a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03