Gyorsabbak lesznek a környezetvédelmi eljárások

agrarszektor.hu
Egyszerűbb lesz a környezeti hatásvizsgálattal és az egységes környezethasználati engedélyezéssel kapcsolatos ügyintézés, közmeghallgatásokról készült hangfelvételt pedig elektronikusan is közzé kell tenni. A módosítás további jelentős eleme, hogy a zöldhatóságok megadják majd az interneten közzétett és bárki által elektronikusan megtekinthető dokumentumok elérési helyét. .

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megszűnik az előzetes konzultáció és az összekapcsolt eljárás, ezzel a lehetőséggel ugyanis csak kevés ügyfél élt. Változás lesz, hogy a jövőben a felügyelőségek fél évvel az engedély lejárta előtt értesítik az ügyfelet és tájékoztatják arról is, hogy a megújítás érdekében mit kell tennie.
A módosítás egy másik eleme jelentősen csökkenti azoknak az ügyfeleknek a terheit, akik szeretnének betekinteni az iratokba. A zöldhatóságok ugyanis megadják majd az interneten közzétett és bárki által elektronikusan megtekinthető dokumentumok elérési helyét.

Szintén az ügyfelek hatékony tájékoztatását szolgálja majd, hogy a közmeghallgatásról készült hangfelvételt elektronikusan is közzé kell tenni, vagyis az interneten bárki tájékozódhat arról, hogy pontosan mi is hangzott el a közmeghallgatáson. Így a jövőben nem kell személyesen felkeresni az illetékes felügyelőséget, és kikérni a jegyzőkönyvet.

A módosításnak köszönhetően a jövőben kevesebb papíralapú ügyintézésre lesz szükség. A kérelemhez nyolc helyett mindössze két nyomtatott engedélyezési dokumentációt kell benyújtani: egyet a környezetvédelmi hatósághoz, egyet pedig a beruházással érintett települési önkormányzat jegyzőjéhez. Új eleme a szabályozásnak, hogy amennyiben a környezetvédelmi vagy az egységes környezethasználati engedélyt módosítani kell, úgy az eljárásba már csak azokat a szakhatóságokat kell bevonni, amelyek hatáskörét a tervezett módosítás érinti.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03