Gyorsítja az agrártámogatások kifizetését a Kincstár a koronavírus miatt

Gyorsítja az agrártámogatások kifizetését a Kincstár a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan - közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István arra emlékeztetett, hogy mindezidáig a 2019. évi kérelmekhez kapcsolódóan a területalapú közvetlen támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások keretében már összesen 347 milliárd forint jogos támogatáshoz jutottak hozzá a termelők - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezárultát követően lehetőség nyílt az egyes jogcímeket érintően a végfizetés előkészítésére. Hozzátette: a szükséges kontrollfolyamatok lezárását követően a Magyar Államkincstár megkezdi a Vidékfejlesztési Program keretében működő területhez kötött jogcímek - mint például agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatás - kifizetését, már a mai napon (2020.03.26), agrár-környezetgazdálkodás jogcímen közel 7300 ügyfélnél 8,76 milliárd forint összegben történik kifizetés. Április elejétől a közvetlen támogatásokra vonatkozó utalásokra is lehet számítani. Ennek keretében a területalapú támogatást, a zöldítést, vagy a termeléshez kötött támogatásokat folyósítják folyamatosan.

A tárcavezető hangsúlyozta, a Magyar Államkincstár által adott tájékoztatás alapján nem fogalmazódott meg technikai vagy egyéb, a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre visszavezethető nehézség, amely a kifizetéseket hátráltatná, illetve ellehetetlenítené. Kifejtette: a gazdálkodókat érintő nehézségek mérséklése érdekében alapvető cél, hogy a jogosult termelők minél előbb hozzájussanak az őket megillető támogatáshoz.
A miniszter kiemelte, a június végig tartó időszakban összesen 122,5 milliárd forint kifizetésére lehet számítani. A tervek szerint a legtöbben áprilisban és májusban részesülnek utalásban, hiszen a teljes hátralevő keret 66%-át, mintegy 67 milliárd forintot áprilisban, míg 25%-át, közel 30 milliárd forintot májusban tervezik kifizetni. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy az Agrárminisztérium minden olyan lépést megtesz, amely hozzájárul a gazdálkodók pénzügyi likviditásának biztosításához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03