2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Agrárpénzek

Hároméves csúcson a kínai infláció

Kínában a három éve tartó infláció mostanra - megannyi kamatemelés és bankkölcsön-korlátozás ellenére - csúcsot döntött.
 
 

Az árak júniusra a tavalyaikhoz képest 6,4 százalékkal emelkedtek, jóval a májusi értékek felett. Elemzők szerint a kínai hatóságok tartanak attól, hogy a tovább emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárok komolyabb társadalmi elégedetlenséget szülnek.

A disznóhús ára – ami a kínai konyhában alapvető – újabb rekordmagasságot döntött, a termőföldeken pedig igen súlyos árvíz pusztított.
A helyi kormány az infláció kérdését az első és legfontosabb, mielőbb megoldásra váró problémaként kezeli, a bankhitelek kamatait pedig idén harmadszorra emelik.

Számos közgazdász úgy vélekedik, hogy a kínai infláció az év második felére enyhülni fog az olajárakkal együtt. Továbbá arra is bizonyítékot keresnek, hogy a magasabb élelmiszerárak hatása a gazdaság egyéb ágazataiban is magasabb költségeket fog eredményezni.

Egy, a kínai CCBIS banktól származó korábbi jelentés azt jósolta, hogy az infláció 6,2 százalékon fog tetőzni, júniusban. Július elején Premier Wen Jiabao ígéretett tett, miszerint a disznóhús ára az elkövetkező hónapokban mindenképp csökkenni fog. „A kormány intézkedésinek bevezetését követően az áremelkedés hamarosan véget ér.”- mondta egy piacon tett látogatása alkalmával.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu